Šta donosi 2022? – Ovo su ključne PROMENE propisa u drumskom saobraćaju

U 2022. prevoznici koji posluju u Evropskoj uniji će se susresti sa nizom promena u oblasti drumskog saobraćaja, kako na nivou Unije, tako i pojedinačnim državama članicama.

Promene regulative širom EU

Paket za mobilnost

Od 2. februara stupa na snagu niz izmena Paketa za mobilnost, koje uključuju sledeće stavke:

  • obavezna prijava upućenih vozača putem posebnog interfejsa za prevoznike, koji je povezan sa IMI (Internal Market Information System) mrežom;
  • vozačima mora biti isplaćena najmanje puna minimalna zarada, koja je u primeni u državi članici, dok u njoj rade;
  • obaveza registracije prelaska granice na digitalnim tahografima;
  • obavezan povratak kamiona u centralu svakih 8 nedelja;
  • maksimalno 3 kabotaže u jednoj zemlji mogu da se obave u roku od 7 dana. Nakon ovog perioda, kamion ne može ući u tu zemlju 4 dana.

***VAŽNO: Unošenje simbola države prilikom prelaska granice – Kakve su obaveze SRPSKIH prevoznika?

Pored toga, od maja naredne godine važiće dodatna pravila za prevoz robe lakim komercijalnim vozilima (više informacija o tome uskoro na portalu PlutonLogistics).

Daljinsko merenje pritiska u gumama

U narednoj godini stupaju na snagu propisi EU koji zahtevaju dodatnu opremu u teretnim vozilima.

Od 6. jula senzori temperature i pritiska u gumama biće obavezni za novoodobrene kamione i prikolice. Za dve godine ova obaveza će se odnositi na sva novoproizvedena teška teretna vozila.

Evropska komisija se nada da će nova oprema povećati bezbednost na putevima i smanjiti troškove za prevoznike. Vožnja sa nedovoljno naduvanim gumama znači brže habanje gazećeg sloja i veću potrošnju goriva.

Promene u pojedinim državama članicama

Austrija

Prema podacima Privredne komore Austrije (WKO) i sindikata Vida, plate profesionalnih vozača u austrijskoj industriji teretnog transporta će od 1. januara 2022. porasti za 4,96%. Postoji i kolektivni ugovor za oko 50.000. kamiondžija u Austriji za 2023. i 2024. Za ovaj period je dogovorena doplata od 0,5% na odgovarajuću godišnju inflaciju. Više o tome pronađite OVDE.

Pored toga, u julu će biti uvedena takozvana taksa na CO2. U početku će poreska stopa iznositi 30 evra po toni CO2, a zatim će postepeno porasti na 55 evra 2025.

Od 2026. se očekuje uvođenje sistema trgovine emisijama CO2 u celoj EU za sve industrije.

Unsplash.com/Christian Lue

Belgija

U martu 2022. godine stupaju na snagu izmene propisa koji se odnose na korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje. Korišćenje GPS-a ili muzičkih aplikacija u vozilima biće dozvoljeno samo ako je uređaj u držaču na kontrolnoj tabli. U suprotnom, vozači će biti kažnjeni novčanom kaznom od 174 evra (trenutno je za prekršaj kazna 116 evra).

Pored toga, u regionu Valonije, početkom godine će se povećati putarine. 

Španija

Ranije ovog meseca, špansko udruženje za transport Fenadismer obezbedilo je ogromnu pobedu nakon dugih pregovora sa španskom vladom koji su doveli do sporazuma o nekoliko mera koje pokrivaju oblasti utovar/istovar, parking za kamione, putarine i troškove goriva.

Detalji u vezi sa tim promenama mogu se naći u ovom članku.

Nemačka

Od 1. januara 2022. minimalna zarada će se povećati sa sadašnjih 9,50 evra na 9,82 evra po satu. Još jedno povećanje na 10,45 evra po satu biće sprovedeno u julu. To znači da će vozači koji obavljaju prevoze (kabotaža, ili međunarodni prevoz sa istovarom ili utovarom u Nemačkoj) dobijati veću naknadu u skladu sa odredbama Zakona o minimalnoj zaradi.

Holandija

Od početka 2022. samo kamionima Euro 6 i električnim vozilima biće dozvoljeno da uđu u zone niske emisije koje obuhvataju 14 holandskih gradova.

Nova pravila predviđaju neke izuzetke. Prevoznici čija vozila ne ispunjavaju relevantne standarde emisije moći će da podnesu zahtev za jednodnevnu dozvolu za vožnju u ovim zonama. Prevoznici će to moći da urade do 12 puta godišnje (po registarskom broju vozila) u svakom gradu.

Holandska transportna organizacija savetuje da prevoznici svakako provere na sajtovima lokalnih zajednica detalje o mogućnostima pristupa.

Ekološke zone u Holandiji trenutno su definisane u Amsterdamu, Arnemu, Bredi, Delftu, Hagu, Ajndhovenu, Lajdenu, Mastrihtu, Rijsviku, Roterdamu, Hertogenbošu, Tilburgu i Utrehtu. Početkom 2022. i Harlem će uvesti takvu zonu, koja isključuje kretanje kamiona sa dizel motorima manje kategorije od Evro 6.

Izvor: trans.info

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.