Koliko ZARAĐUJU vozači u Nemačkoj i gde su najveće plate?

Uprkos činjenici da su profesionalni vozači „deficitarna roba“, njihove plate i dalje nisu na željenom nivou, pokazuje poslednji izveštaj nemačkog BirdieMatch-a.

Manjak vozača prisutan je ne samo u Nemačkoj, već i u gotovo celoj Evropi, naročito u državama na zapadu. Jedna od karti na koju prevoznici najčešće igraju, ne bi li privukli i zadržali vozače u svojim redovima, svakako je povećanje plata. S druge strane, u toj praksi postoje i objektivna ograničenja, jer je „mogućnost povećanja plaća vozača ograničena kolektivnom gornjom granicom na nivou cele industrije“.

Samo Nemačkoj trenutno nedostaje čak 45.000 vozača, dok bi u budućnosti taj broj mogao da bude i drastično veći, ukoliko se ništa ne promeni u ovom sektoru.

Iznenađujuće ili ne, plate profesionalnih vozača u Nemačkoj značajno se razlikuju od regije do regije – najviše zarade su u Minhenu i Bonu – 2.625 evra, a najniže u Saksoniji. Sa druge strane, željena zarada vozača, prema izveštaju BirdieMatch, iznosi nešto više od 2.800 evra.

Uz povećanje plate, prevoznici pokušavaju da privuku vozače – naročito mlade, na različite načine: pružanjem dodatnih obuka, dodatnim slobodnim danima, novčanim bonusima… U igri su čak i rešenja koja pojedini predstavnici logističke industrije smatraju ekstremnim, poput obuke izbeglica, kroz program koji Vlada sprovodi u saradnji sa Crvenim krstom.

Izvor: trans.info

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.