Komentar MGSI: Prelazak kamiona preko GP Bačka Palanka i Šid

Ukoliko u Hrvatskoj bude usvojen sporni pravilnik o putevima po kojima se mora odvijati trenzit teretnih vozila, od 6. maja ove godine kamionima najveće dozvoljene mase veće od 7,5 tona indirektno će biti zabranjeno korišćenje graničnih prelaza Šid i Bačka Palanka.

Ovakav razvoj situacije (o kome je PlutonLogistics nedavno pisao) dodatno bi ugrozio ionako tešku situaciju u pogledu tranzitnog saobraćaja kroz hrvatsku teritoriju i čekanja na SRB/CRO graničnim prelazima. Jedan deo javnosti, ipak, smatra da je reč o političkom pitanju i predizbornim obećanjima u Hrvatskoj, te da do ovog scenarija ipak neće doći. Ukoliko se on dogodi, to bi uzrokovalo velike probleme celokupnoj transportnoj industriji.

Portal PlutonLogistics danas je dobio komentar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o ovim pitanjima, koji vam u nastavku prenosimo u celosti. 

– Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u sklopu svojih nadležnosti nema nadležnost nad graničnim prelazima. Na osnovu informacija kojima raspolažemo dobijenim od Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprava granične policije i Ministarstva finansija, Uprave carine Republike Srbije ne postoji plan za zatvaranje graničnih prelaza Bačka Palanka i Šid.

Takođe, ovo ministarstvo, kao i nadležna ministarstva za unutrašnje poslove i finansije nisu zvanično obavešteni o navodnoj odluci kojom bi se zabranilo korišćenje navedenih prelaza.

Prema informacijama dobijenim od domaćih prevoznika i iz medija saznaje se da hrvatsko Ministarstvo nadležno za transport (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture) započinje javnu raspravu u vezi sa promenama podzakonskog akta kojim se uređuje oblast tranzitnog saobraćaja preko teritorije Republike Hrvatske. Predlog za izmenama postojećeg podzakonskog akta izazvao je zahtev građana koji žive u blizini graničnih prelaza Bačka Palanka i Šid zbog navodne ugroženosti životne sredine usled drumskog tranzitnog saobraćaja.

Po ovim nezvaničnim informacijama u slučaju izmene i dopune podzakonskog akta, od 6.5.2021. godine zabraniće se kretanje teretnih vozila najveće dozvoljene mase veće od 7,5 tona na putevima povezanim sa pomenutim graničnim prelazima i time indirektno stvoriti uslove da teška teretna vozila (preko 7,5 t) ne mogu koristiti ove granične prelaze.

Prestankom korišćenja ova dva granična prelaza za teška teretna vozila dodatno će ugroziti ionako izuzetno teška situaciju u pogledu tranzitnog saobraćaja kroz hrvatsku teritoriju i čekanja na SRB/CRO graničnim prelazima.

Zatvaranje graničnih prelaza Bačka Palanka i Šid dovešće do gubitka vremena za srpske, kao i hrvatske prevoznike, pa će benefiti raznih inicijativa, kao što su zeleni koridori i zelene trake, nestati.

Kako zvanično do sada, Republika Srbija nije obaveštena od strane hrvatske vlasti o navedenim planiranim merama, ovo ministarstvo preko međunarodnih institucija vrši pritisak na hrvatske nadležne organe kako bi se sprečilo sprovođenje ovih mera – navodi se u odgovoru koji je stigao iz MGSI.