Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok između Srbije i Mađarske

Granični prelaz Bajmok između Srbije i Mađarske otvoren je posle rekonstrukcije koja je trajala 18 meseci i koštala 2,1 milion evra.

Radovi su najvećim delom finansirani iz pretpristupnih fondova EU, u iznosu od 1,8 miliona evra, a oko 300.000 evra je obezbeđeno kroz nacionalno sufinansiranje.

– Modernizacija graničnog prelaza unapređuje kvalitet putovanja putnika, kao i kvalitet rada carinicima i policajcima – rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali koji je zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem prisustvovao otvaranju graničnog prelaza.

Ministar je ocenio da će novi prelaz znatno rasteretiti gužve na granici sa Mađarskom, odnosno prelaze Horgoš i Kelebiju, s obzirom da se nalazi na pola puta između Subotice i Sombora.

On je rekao da je prelaz izgrađen u skladu sa najvišim standardima i da sadrži sve što je neophodno za nesmetano funkcionisanje putničkog prometa i efikasan rad graničnih službi.

– U okviru prelaza sada se nalaze po dve saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz zemlje, što će značajno ubrzati saobraćaj. Najviše koristi od novog prelaza imaće upravo putnici, jer će u sezoni kada je njihov broj najveći, ovaj prelaz predstavljati dobru putnu alternativu – rekao je Mali.

Preko prelaza u Bajmoku u proseku dnevno prođe 700 automobila, ali sada se, prema rečima ministra, očekuje značajan porast broja vozila jer će se tim putem najbrže stizati do nekih evropskih prestonica, poput Beča.

– Imajući u vidu idealan položaj ovog graničnog prelaza, Uprava carina je tokom sprovođenja projekta stvorila sve uslove i za uspostavljanje autobuskog saobraćaja, pa tako pored trake namenjene za autobuse, postoji i poseban objekat za njihov pregled. Ostaje samo da prevoznici pribave dozvole za prelazak državne granice od Ministarstva saobraćaja, i autobuski prevoz može da počne – rekao je Mali.

Dodao je da na prelazu Bajmok neće, kao ni do sada, biti teretnog saobraćaja, a prelaz će raditi od 7 do 19 časova, ali razmišlja se o uvođenju 24-časovnog radnog vremena, što do sada nije bio slučaj.

Mali je rekao da su, osim unapređenja uslova za rad, zaposleni u Upravi carina, kojih je oko 2.800, dobili povećanje plata od 8,5 odsto, što je predviđeno budžetom za 2019. godinu.

– Radnici Uprave carina su veoma posvećeni i predani svom poslu, u kojem ostvaruju odlične rezultate. Zahvaljujući njihovom efikasnom radu tokom prethodne godine u državni budžet slilo se više od 586 milijardi dinara, što je za 10,47 odsto više u odnosu na 2017. godinu – rekao je Mali, ukazujući da je strategija Vlade Srbije da u narednih pet godina kompletno carinsko poslovanje, i uvoz i izvoz, budu potpuno automatizovani.

Ministar je podsetio da je u toku i izgradnja graničnog prelaza Sot, koji je veličine Bajmoka, a nalazi se na granici sa Hrvatskom i da se završetak radova očekuje u drugoj polovini 2019. godine. Predviđena je i izgradnja novog graničnog prelaza Kotroman, na postojećoj lokaciji.

Na tom prelazu predviđena je izgradnja svih potrebnih sadržaja, uključujući i kamionski terminal. Obezbeđena su i sredstva za izgradnju graničnog prelaza Gostun prema Crnoj Gori, a ove godine trebalo bi da zaživi i prvi integrisani granični prelaz sa Makedonijom, Preševo-Tabanovce – rekao je Mali.