„Krajnji trenutak da se obnovi Pančevački most“ – popravljaće ga skoro 4 godine

Velika rekonstrukcija Pančevačkog mosta najavljuje se već neko vreme, a iako se još ne zna kada će radovi početi, procene su da će trajati duže od 1.300 dana. Stručnjaci kažu da je bio krajnji trenutak da se most utegne i obnovi.

Javno preduzeće Putevi Srbije podnelo je Ministarstvu za zaštitu životne sredine Zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rušenja i izgradnje prilaznih konstrukcija na desnoj obali ovog drumsko-železničkog mosta preko Dunava.

Prilazne konstrukcije Pančevačkog mosta građene su u periodu od 1960. do 1964. godine, a najave o rekonstrukciji stižu tačno 60 godina nakon završetka izgradnje. Zvaničan termin početka radova nije objavljen, ali se zna da je procena da bi trebalo da traju 1.314 dana.

Međunarodni konsultant za saobraćaj Gradimir Stefanović kaže da sam pogled na most pokazuje koliko tu ima pretnji po normalnu funkcionalnost i eventualne vanredne popravke.

– Bio je krajnji trenutak da se most utegne i obnovi. Mislilo se da će most preko Ada Huje da bude urađen, ali nije. Dobro je da imamo Pupinov most, koji do skoro nismo imali, pa će biti moguća neka preraspodela saobraćaja, ali da će biti muka nekome ko živi u Pančevu, ali radi u Beogradu, biće – smatra Stefanović.

Komentarišući to što još nije poznat datum kada će radovi otpočeti, on kaže da postoji uvek papirološki deo, koji mora da se završi, ali da postoji i nešto što je urgentno i što ne može da se menja. On napominje da se po  potporama vidi da nema još mnogo vremena da se čeka i očekuje da će se ubrzati početak radova.

Ima nekoliko faza, smanjite broj vozila, smanjite brzinu, svedete na jednu traku, postoji način da se upravlja opterećenjem mosta – kaže Stefanović.

Najavljeno je i da će se radovi izvoditi u fazama, tako da je predviđeno da se saobraćaj odvija bez većih izmena. Dodaje da će radovi sigurno potrajati i da će mnogi ljudi „morati da usklade svoje obaveze“

Mislim da je rešenje da vozovi preuzmu putnike, od Ovče ili Pančeva. Nažalost, Beograd nije stigao da uradi dovoljan broj mostova da ima rezervni kapacitet u ovom slučaju. Dobar primer je Most na Adi. Ovome mostu se rekonstrukcija odužila, došlo je do crvenih lampica koje su se upalile, ali stići će uvek svi, samo je pitanje kada, kaže Stefanović.

On smatra da je Pančevački most „u vrlo problematičnom stanju“. Dodaje da u ovom slučaju mi ne određujemo kad ćemo raditi rekostrukciju, nego da to diktira stanje u kojem se most nalazi.

– Trebalo bi da se ubrza, ali ja sam malo skeptičan. Ne možete sve u isto vreme, treba Beograd i da živi. Tu možemo doći i do drastičnih situacija kao što su zatvaranje mosta zbog nebezbednog saobraćaja. Tu ne može niko da zameri, prošlo je 60 godina – ukazuje Gradimir Stefanović.

Izvor: N1
Foto: YouTube/PrintScreen