NOVA oznaka za vozače: da li znate šta znači CRVENA linija na putu?

U Andaluziji je nedavno po prvi put nacrtana puna crvena linija na mestu gde je ranije bila dvostruka puna bela linija.

Nadležni poručuju da ta oznaka, ucrtana na državnom putu A-355 u Malagi, jednoj od najopasnijih saobraćajnica u Španiji, označava važan korak u poboljšanju bezbednosti u saobraćaju. Cilj postupka je smanjenje broja saobraćajnih nesreća i povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Kako dvostruka bela linija očigledno nije ispunila svoj cilj, Španci su preko nje nacrtali crvenu, nadajući se da će ona biti jasno upozorenje vozačima da ostanu u svojoj traci i da im je zabranjeno preticanje.

Osim crvene linije, planira se postavljanje četiri edukativna radara ili digitalnih znakova duž puta. Oni će, pišu španski mediji, vozače informisati o njihovoj trenutnoj brzini i podsećati ih na maksimalno dozvoljenu brzinu, što dodatno doprinosi bezbednosti na putu.

Ako crvena linija ne spreči vozače u činjenju saobraćajnog prekršaja, vlasti kao poslednju meru najavljuju uvođenje kamera i radara koji će pokrivati kritične tačke, prenosi Večernji list.

Ove inicijative dolaze kao odgovor na visoku stopu nesreća na pomenutoj ruti tokom protekle godine, kada je smrtno stradalo čak deset osoba. Takođe, saobraćajnica, otvorena 2014. godine s predviđenom dnevnom frekvencijom od 7.000 vozila, sada gotovo dvostruko premašuje taj broj. Naime, dnevno njom prođe gotovo 20.000 vozila, uključujući i veliki broj teretnjaka.

Foto: Twiter/Consejería de Fomento de la Junta de Andalucía