Kriza nedostatka vozača kamiona sada se širi po celoj Evropi

Kompanije za evropski drumski saobraćaj bliže se krizi nedostatka vozača sa 150.000 slobodnih radnih mesta, navode nova istraživanja Transport Intelligence-a.

U izveštaju objavljenom ove nedelje, Evropski putnički teretni transport 2018, analitičar lanca snabdevanja pokazuje da u samo šest zemalja – Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj – ukupan nedostatak vozača iznosi do 127.500.

Velika Britanija predvodi sa 52.000 vozača u manjku, dok je Nemačka prati sa 45.000 slobodnih radnih mesta – a pretpostavlja se bi ovaj broj mogao da se poveća za neverovatnih 28.000 godišnje.

Izveštaj navodi: „Sindikat transportnih organizacija DSLV izveštava da će se u narednih 15 godina dve trećine nemačkih vozača penzionisati. Nemačka se suočava sa manjkom od 45.000 vozača kamiona, dok oko 30.000 njih napušta ovu profesiju svake godine. Ovo se može uporediti sa samo 2.000 ljudi koji se svake godine kvalifikuju za vožnju kamiona.“

Francuska ima manjak od 20.000 vozača, dok udruženja za drumski prevoz tereta u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj prijavljuju nedostatak od 5.000, 2.500 i 3.000 vozača.

Ovo, naravno, ostavlja više od 20 zemalja u Evropi gde računica nije odrađena – iako se može pretpostaviti da slični trendovi verovatno postoje i u zapadnim zemljama, gde broj vozača opada već dve decenije.

Ovaj jaz na tržištu rada je delimično ispunjen prilivom istočnih Evropljana, ali izveštaj upozorava da postoji ograničenje u pogledu toga koliko će to olakšati nedostatak vozača.

Jedan problem je i sve veća sklonost globalnih proizvođača ka izgradnji fabrika u centralnoj i istočnoj Evropi, što je obezbedilo alternativni izvor poslova mnogim potencijalnim vozačima.

„Kao što su objasnili neki od evropskih LSP-ija koje je intervjuisao Ti, iako više faktora stoji iza manjka vozača, preseljenje proizvodnje u Istočnu Evropu dodatno je pogoršalo problem, jer državljani ovih zemalja više vole da rade u fabrikama nego da voze kamione“ – navodi se u izveštaju.

U međuvremenu, Tim Filips (Tim Philips), direktor Duma Consulting-a i bivši izvršni direktor Freightex-a, napisao je u članku za izveštaj da je jednostavno dovođenje vozača iz Istočne Evrope stvorilo sličan jaz na tržištima koja su oni napustili.

„Ovo trenutno delimično ispunjavaju vozači iz šireg regiona, poput Ukrajine. Međutim, ovo nije neiscrpna zaliha i postoje kamioni koji stoje parkirani i bez vozača,“ dodaje on.