Manji prihodi i veći profit Intereurope u 2023.

Grupacija Intereuropa ostvarila je 188,5 miliona evra prihoda od prodaje prošle godine, što je 6% manje nego godinu pre. Neto profit u isto vreme porastao je za 42% na 7,3 miliona evra, pa su u Intereuropi prošlogodišnje poslovanje ocenili uspešnim.

Kako su naveli u nerevidiranom izveštaju objavljenom na sajtu Ljubljanske berze, na pad prihoda su uticale znatno niže cene pomorskog i vazdušnog transporta, pa samim tim i manja potražnja za kopnenim.

Prema izveštaju Intereurope, tokom 2023. godine, uprkos povećanoj neizvesnosti u međunarodnom okruženju, uspeli su da osiguraju nesmetanu logističku podršku kupcima u celokupnom lancu snabdevanja. Kako navode, Grupa je uprkos padu prihoda ostvarila najveći novčani tok iz poslovanja – konsolidovanu zaradu pre plaćanja kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBITDA) u poslednjih 12 godina – 15,8 miliona evra. To je skok od pet odsto za godinu dana.

Velike pozitivne promene, dodaju, ostvarene su i u kretanju neto finansijskog duga Grupe koji je na kraju 2023. godine iznosio 27,5 miliona evra, što je za 38% manje nego prethodne godine. Na smanjenje je, kako objašnjavju u Intereuropi, najviše uticalo smanjenje dugoročnih finansijskih obaveza zbog prevremene otplate duga.

Kada je reč o matičnom društvu, Intereuropa d.d. je lani, prema nerevidiranim podacima, ostvarila 126,1 miliona evra prihoda od prodaje, što je 8% manje nego u 2022. godini i 4% manje nego što je planirano. Na to su takođe uticale niže cene u pomorskog i vazdušnog transporta i manja tražnja za kopnenim prevozom. Čist profit je dosegao 3,4 miliona evra, što je 17 procenta iznad plana i 16 odsto manje nego godinu pre. Kompanija je ostvarila EBITDA u iznosu od 8,1 miliona evra, što je šest procenata veće od planirnog i pet manje nego prethodne godine.

Kompletan finansijski izveštaj o poslovanju Grupe Intereuropa i kompanije Intereuropa d.d. za 2023. godinu možete pronaći OVDE.