Mladi i vredni: Mirta, Toni i Marko su najbolji studenti splitskog Pomorskog fakulteta

Mirta Čović, Toni Pinčetić i Marko Delić najbolji su sudenti Pomorskog fakulteta Univerziteta u Splitu. Mirta je studentkinja druge godine diplomskih studija Pomorskog menadžmenta, Toni je na trećoj godini Pomorske nautike, dok je Marko student treće godine prediplomskih studija Pomorkog menadžmenta.

Svi oni dobitnici su nagrada za svoj rad i zalaganje. Mirta je dobitnica priznanja za najboljeg studenta za postignut uspeh tokom studija u akademskoj 2022./2023. godini, Toni je već dve godine zaredom dobitnik nagrade za najboljeg studenta fakulteta (2022. i 2023.), lane je dodatno dobio “Rektorovu nagradu za izvrsnost”, a Marko je dva puta nagrađen za najboljeg studenta prediplomskih studija Pomorskog menadžmenta, piše portal Otvoreno more. 

– Budući da sam oduvek imao radne navike, nije mi bilo teško da se naviknem na zahtevno učenje. Međutim, ponekada je teško uskladiti društveni život sa ispitima. Zato sebi uvek kažem da je to žrtva koju je potrebno podneti za veće dobro. Osim toga, izlasci s prijateljima se uvek mogu nadoknaditi – kaže Marko, dok Toni koji nema poteškoća oko usklađivanja obaveza i izlazaka dodaje:

– Baviti se onime što volimo zapravo je dobitak, a upravo je ta ljubav ono što nas tera dalje. Zato nikakvih nedoumica oko izbora fakulteta nisam imao. Nakon srednje Pomorske škole jedini logičan sled za svakoga ko želi da se bavi pomorstvom svakako je Pomorski fakultet – ističe Toni, koji sebe nakon završetka fakulteta vidi kao zapovednika putničkog broda.

Važan je odabir fakulteta

– Moja prva želja je bila da upišem Medicinski fakultet u Splitu. Ta želja je bila tu od vrtića pa sve do 3. razreda srednje, kada sam shvatila da to ipak nije nešto čime želim da se bavim, pa sam se okrenula svojoj ljubavi – moru. Nije mi dugo trebalo da odaberem Pomorski fakultet. Od malih nogu sam volela da provodim vreme na moru – objašnjava Mirta.

Zadovoljna sam ovim fakultetom jer studentima daje velik spektar znanja. Upoznao me sa pomorstvom do sitnih detalja, što smatram vrlo bitnim, jer se više od 80 odsto svetske trgovine odvija morskim putem, dodaje ona.

Marko se za Pomorski fakultet odlučio, kako kaže, zbog pomorske tradicije koja krasi Split, kao i zbog mogućnosti zapošljavanja u bilo kojem delu pomorskog sektora nakon završetka studija. Posebno ceni što se u nastavi koristi najsavremenija tehnologija, kao i što su profesori uvek na raspolaganju studentima.

Praksa u pomorskim oganizacijama

Osim teorijskih znanja, Pomorski fakultet nudi svojim studentima i raznovrsnu praksu.

– Imamo mogućnost prakse u pomorskim organizacijama, pa sam se ove godine prijavila za Hrvatski registar brodova. Saznala sam mnogo informacija o njihovom uspešnom radu, organizaciji, potvrdama i pregledima brodova. Ljudi koji tamo rade su visokoobrazovani, puni znanja, a bili su spremni da odgovore na svako moje pitanje i nedoumicu – istakla je Mirta, a praksom je zadovoljan i Toni.

– Od “morskog iskustva” imamo plovidbenu praksu i stručnu praksu koja se sastoji od određenog broja sati na čamcu fakulteta i plovidbe trajektom u nacionalnoj i jednom u međunarodnoj plovidbi. Pojedine kolege kažu da je to malo, ali ja uvek naglašavam kako je preduslov za bilo kakav praktičan rad prethodno osnovno znanje, koje praksa i rukovanje uređajima zahteva, a ne samo broj sati – objasnio je Toni.

Poruka srednjoškolcima

Studenti su, kako kažu izuzetno zadovoljni studiranjem na Pomorskom fakultetu, a imaju i poruke za srednjoškolce i buduće studente.

– Srednjoškolcima koji žele da upišu Pomorski fakultet poručila bih da se pripreme na učenje, redovne dolaske na predavanja i odricanje. Posebno bih naglasila širinu znanja koje će dobiti nakon završetka ovog fakulteta, jer je pomorstvo zaista jedan širok pojam o kojem malo ili gotovo ništa ne učimo tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja. Poručila bih još i da slušaju predavanja umesto da tokom njih koriste mobilne telefone, jer puno zanimljivih i korisnih stvari mogu čuti, koje im ujedno mogu olakšati polaganje ispita ili kolokvijuma – naglasila je Mirta, a nadovezao se svojim savetima Toni:

– Upišite ono što želite, ali pre svega, ono što volite. Upisati fakultet kako bi udovoljili svojim roditeljima ili zato što je to “isplativo – pogrešno je. Gubiti godine usavršavajući se za nešto što nas ne pokreće i ne ispunjava osuda je samoga sebe na doživotno nezadovoljstvo. Birajte zato mudro i oprezno. I nadajte se najboljem – zaključio je Toni za portal Otvoreno more.

Naslovna foto: Pixabay, ilustracija