Nagli skokovi, nagli padovi – Promenljivo evropsko transportno tržište u znaku korone

Tokom krize izazvane koronom u prvom kvartalu 2020. godine došlo je do velikih kolebanja na transportnom tržištu, izveštava Timocom.

Nesigurnost u vezi sa tokom krize najpre je dovela do naglog skoka ponuda tereta u Evropi. Mnoga preduzeća su u očekivanju zatvaranja granica i drugih ograničenja požurila sa narudžbinama, komentariše Tilman Fecke, poslovni analitičar u kompaniji Timocom, neobično visok rast ponude tereta postavljenih do sredine marta na vodećoj evropskoj berzi tereta.

Tako je Timocom u prvom kvartalu 2020. godine zabeležio rast od 16% u poređenju sa istim periodom prošle godine; transport iz zemalja EU u pravcu Italije je povećan za 26%, prema Poljskoj čak za 53%. Posebno su tražena bila vozila hladnjače.

Tražnja za transportima sa kontrolisanom temperaturom je u špicu bila za 50% veća u odnosu na prethodnu godinu, izveštava vlasnik berze tereta.

Prelomnu tačku rasta od sredine marta obeležava karantin širom Evrope koji je u velikoj meri doveo do obustavljanja proizvodnje i – sa izuzetkom trgovine životnim namirnicama – do naglog pada isporuka.

– Uprkos porastu transporta u oblasti životnih namirnica, količine tereta od sredine do kraja marta su opale za više od dve trećine – izveštava Fecke.

– Uporediva situacija još nikad nije postojala pre Uskrsa.

Dnevno je inače kod Timocom-a postavljano do 750.000 ponuda tereta i tovarnog prostora.

Iako prevoznici tokom karantina grčevito traže naloge kako bi iskoristili svoje kamione, tovarni kapaciteti plasirani na tržište preko TIimocom-a u prvom kvartalu ove godine su opali. Tako je broj raspoloživih kamiona u prvom kvartalu opao širom Evrope za 3% u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine; u Nemačkoj je broj ponuda vozila opao čak za 15%. Kako je to moguće?

Primetili smo da su prevoznici zbog slabe iskorišćenosti kapaciteta povukli sa tržišta deo svog voznog parka, komentariše Timocom-ov PR Gunnar Gburek.

Tako je zbog vanrednog stanja u kojem se svet nalazi ovih nedelja došlo do distorzija na tržištu. Gburek je, uprkos tome, optimističan.

– Trenutno se primećuje blagi trend rasta kod ponuda tereta. Međutim, tek u drugom kvartalu će se pokazati kako će se transportna privreda dalje razvijati u smislu pandemije korone.

Transportnim barometrom FreightTech preduzeće Timocom od 2009. godine analizira podatke o kretanju transportne ponude i tražnje na berzi tereta integrisanoj u Sistem pametne logistike. Više od 130.000 korisnika generiše na ovaj način svakog dana do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta. Sistem podržava preko 43.000 Timocom-ovih klijenata da pametno, sigurno i jednostavno dostignu svoje logističke ciljeve.

Više informacija o transportnom barometru Timocom-a možete pronaći na sajtu kompanije. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.