Najnovije istraživanje o nedostatku radnika u Evropi – Evo na kom mestu su vozači KAMIONA!

Nedostatak vozača kamiona jedna je od najčešće ponovljenih fraza kada se govori o transportnoj industriji, i to već duže vreme. A kakav je konačan „plasman“ kamiondžija među svim drugim deficitarnim zanimanjima?

Najnovije istraživanje koje je upravo objavila Evropska agencija za rad (EURES) pokazalo je da su profesionalni vozači kamiona u samom vrhu liste kada su u pitanju deficitarna zanimanja i da se nalaze na trećem mestu profesija u kojima nema dovoljno radnika.

Novo istraživanje o nedostatku i viškovima radne snage pruža podatke za tržišta rada u 27 zemalja Evropske unije, kao i u Norveškoj i Švajcarskoj. Osim toga, izveštaj sadrži uvide u razloge nedostataka, odnosno viškova, informacije o starosnoj strukturi, uslovima rada i zapošljavanja.

Analiza je pokazala da je najveći nedostatak radnika u sektoru građevinarstva, jer zidari i stolari zauzimaju prve dve pozicije na listi, dok je profesija vozač kamiona na trećem mestu.

Kada je reč o starosnoj strukturi, izveštaj je otkrio da je samo 9% vozača kamiona u EU 27, Švajcarskoj i Norveškoj mlađe od 30 godina.

Profesija vozača kamiona imala je najizraženiju rodnu neravnotežu od svih zanimanja, jer je tek oko jedan procenat radne snage na ovim pozicijama ženskog pola.

Izveštaj pokazuje i da oko 9% vozača kamiona u oblasti obuhvaćenoj izveštajem dolazi iz trećih zemalja, dok nešto manje od 7 odsto dolazi iz drugih zemalja EU. Svi ostali rade u zemlji svog rođenja.

Kada je reč o drugim profesijama u logistici, u izveštaju je utvrđen nedostatak vozača viljuškara u Češkoj, Hrvatskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Kompletan izveštaj možete pogledati OVDE.