Najveće lansiranje u istoriji kompanije – Upoznali smo novi Volvo FH Aero, sa dužom kabinom i bez retrovizora

Legendarni FH asortiman kompanije Volvo Trucks početkom godine dobio je nove članove aerodinamičnog dizajna i inovativnih karakteristika. Volvo FH Aero program – sa 24 centimetara dužom kabinom, kamerama umesto retrovizora i različitim unapređenim funkcionalnostima, obuhvata 4 varijante (FH Aero, FH Aero Electric, FH Aero gas-powered i FH16 Aero), a kako je kompanija ranije najavila, tokom 2024. i 2025. novi modeli postepeno će osvajati tržišta.

Redakcija portala PlutonLogistics imala je prilike da se detaljnije upozna sa ovim vozilima na predstavljanju Aero asortimana koje je kompanija krajem aprila organizovala u Volvo Trucks centru u Novim Banovcima. Istovremeno, taj događaj bio je prilika i da saznamo više informacija o planovima koje Volvo ima za Srbiju, region, kao i globalno.

Volvo kamioni: 20% tržišnog udela u Srbiji

Robert Grozdanovski, viši potpredsednik Central East & East Volvo Trucks, istakao je da je Aero FH najveće lansiranje kompanije Volvo ikada „ne samo u Evropi, nego i u Americi“.

– Nikada u istoriji Volvo nije imao ovoliko investicija kao danas – rekao je Grozdanovski.

On je naglasio da je Volvo istinski globalna kompanija, sa oko 150 zemalja u kojima su prisutni – na svim kontinentima.

Volvo Trucks Europe Central East&East broji 30 zemalja, 2.400 zaposlenih i 126 servisnih centara, a u 2023. na ovim tržištima prodato je preko 19.000 kamiona, naglasio je Grozdanovski. Volvo Trucks ima tržišni udeo od oko 22%, oko 115.000 jedinica u upotrebi, preko 1,5 milion radnih sati u servisnim centrima godišnje (servisni ugovori na oko 65%).

Maria Karlsson, potpredsednica Truck Sales & Marketing Central East & East, naglasila je da osim razvoja novih kamiona, kompanija teži i konstantnom unapređenju celokupne usluge, te da njihova ponuda obuhvata i opcije za osiguranje, finansiranje itd. O ovoj temi govorio je i aftersale direktor Milan Joksimović, koji je podsetio na veoma značajnu ulogu postprodajnih aktivnosti i servisne podrške, objasnivši kako njegov sektor teži “da broj nepredviđenih zastoja vozila za korisnike bude nula”.

Dragana Krstić, generalna direktorka Volvo Trucks Adriatic South (Srbija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora), istakla je da su Volvo vozila široko prepoznata: u međunarodnom transportu, zatim u građevinskom sektoru, kao i da se kompanija visoko kotiraja u prodaji specijalizovanih vozila itd.

Kada je reč o brojevima u Srbiji, Volvo kamioni su u 2023. imali tržišni udeo od 20%, kao i servisne ugovore na nivou od oko 55%. U upotrebi je bilo oko 5.000 jedinica. Realizovano je 36.000 radnih sati u Volvo servisnim centrima, objasnila je Krstić.

Na događaju je bilo reči i o sve intenzivnijem uvođenju električnih dugoprugaša u upotrebu, a predstavnici kompanije istakli su da je Volvo zacrtao smanjenje emisije CO2 od 50% do 2030. i stopostotno ukidanje neto emisija do 2040, kao i da je trenutno u serijskoj proizvodnji čak osam električnih modela.

Naglašeno je i da kompanija ima ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija u sopstvenim operacijama i u objektima u Srbiji, te da se na lokacijama sprovode različite mere u tom pravcu.

Kako je nastao Volvo FH Aero?

Najistaknutija karakteristika novih modela Volvo FH Aero i Volvo FH16 Aero jeste produženi prednji deo, koji predstavlja blago odstupanje od konvencionalnog dizajna kamiona sa motorom ispod kabine. Ovaj dizajn omogućava bolje aerodinamičke performanse, a u kombinaciji sa ranijim poboljšanjima nova linija unapređuje ekonomičnost potrošnje goriva za do 5%. Zbog toga se smatra da je Aero najaerodinamičniji i energetski najefikasniji dizajn u istoriji Volvo-a.

Kompanija je i ranije imala na umu da dodatno zaobli uglove, ali je takav potez bio ograničen propisima o dužini vozila. Kada se situacija promenila, dobili su priliku da produže prednji deo kabine i povećaju zakrivljenost.

Poreklo modela Volvo FH Aero, inače, seže dalje u prošlost, jer su inženjeri duže od decenije istraživali nove koncepte i mogućnosti za poboljšanje Volvo FH. Prvi korak je bio da se interno napravi poseban tim usredsređen na napredni inženjering. Umesto da istražuje mala, izolovana postepena poboljšanja koja se mogu odmah izbaciti na tržište, novi tim je imao uputstva da zauzme dugoročan, holistički pristup čitavom vozilu.

Produžavanjem prednjeg dela kabine kompanija Volvo Trucks je uspela da zaobli uglove i poveća zakrivljenost.

Aerodinamični dizajn: optimizovana potrošnja goriva

Prednji deo kabine modela Volvo FH Aero produžen je za 24 centimetra u odnosu na standardni Volvo FH. Ovaj produžetak je bio ključan za poboljšanje aerodinamičnosti kabine kamiona,  a bolja aerodinamika ne samo da mogućava manju potrošnju goriva – već i obezbeđuje bolju stabilnost u vožnji u slučaju izuzetno vetrovitog vremena.

Takođe, poboljšana aerodinamika unapređuje i karakteristike slobodnog kotrljanja modela FH Aero Electric. To omogućava povećanu regeneraciju energije koja se vraća u akumulator tokom kočenja ili kretanja nizbrdo, a koja je spremna za upotrebu kada je to potrebno pri sledećem ubrzanju ili usponu uzbrdo. Savremeno novo lice modela FH Aero karakteriše veliki i lako prepoznatljiv Volvo simbol – najveći u moderno doba na nekom Volvo kamionu, kao i oznaka Volvo Spread Word, koja jasno pokazuje da je ovo najnoviji model kompanije Volvo Trucks.

Kamere koje zamenjuju retrovizore: poboljšana bezbednost i efikasnost

Novi napredni sistem kamera za nadzor u obliku krila, u velikoj meri doprinosi i aerodinamici i bezbednosti. Inovativno rešenje, koje zamenjuje tradicionalne spoljašnje retrovizore, otvara vidno polje vozača, poboljšavajući bezbednost kako vozača, tako i svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Sistem kamera pozitivno utiče na vidljivost i preglednost ne samo tokom kišnih i mračnih uslova i u tunelima, već i pri direktnoj sunčevoj svetlosti. Takođe, kada vozite sa prikolicom, sistem kamera ima funkciju automatskog pomeranja budući da prati prikolicu koja se okreće.

Među dodatnim funkcionalnostima, karakteristikama i prednostima novog modela Volvo FH Aero izdvajaju se i:

Volvo I-See tehnologija, koja je poboljšana radi uštede energije i manje emisija ugljen-dioksida i koja koristi topografsku cloud mapu. Cilj je optimizacija vožnje i omogućavanje dužeg trajanja vožnje u režimu regulatora brzine, što može uštedeti energiju i omogućiti opušteniju vožnju.
• Unapređene kočnice sa patentiranim disk kočnicama, bez otpora trenja, koje poboljšavaju kapacitet kočenja, uz istovremeno smanjenje potrošnje energije i stepena emisija.
Nadograđeni infotainment sistem prilagođen korisniku, koji se može personalizovati u zavisnosti od pojedinačnih potreba.
• Poboljšani sistem ozvučenja, dostupan sa šest vrhunskih zvučnika visokog kvaliteta, novim pojačivačem snage i sabvuferom koji dodaje ogromnu snagu zvuku koji čujete.
• Biće ponuđen i novi ugrađeni navigacioni sistem sa unapređenim mapama prilagođenim potrebama pojedinačnih kamiona, uz automatsko ažuriranje mapa koje omogućava efikasnu isporuku robe.
• Unapređenje unutrašnjosti kabine takođe uključuju integrisanu mikrotalasnu pećnicu i USB-C utičnice za napajanje.
• Nova usluga praćenja pneumatika, koja daje kompletan prikaz kamiona i prikolice, smanjujući rizik od iznenadnog bušenja pneumatika slanjem upozorenja vozaču.

Kompanija Volvo ranije je poručila da će Volvo FH i dalje biti u ponudi i sa standardnom kabinom, bez produženja u zavisnosti od potreba tržišta.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.