Rok, struja i važne zelene stvari – Bili smo na IVECO full range premijeri u Barseloni! (FOTO, VIDEO)

I’m gonna be a rock and roll star/Gonna groove from night to day/Gonna blow my money jar;
Gonna blow my blues away/I’m gonna make a stand;
Gonna make a million/Gonna make it with you/I’m gonna be right my friend/I’m gonna push it through/Whoa, yeah!
It’s electric!

Kompanija IVECO predstavila je u sredu u Barseloni potpuno obnovljenu paletu komercijalnih vozila i usluga, na spektakularnom događaju “Be the change”, uz pratnju hard-rok zvuka benda Metallica. Ovo je prvi put u istoriji italijanskog proizvođača da sva nova vozila izašla zajedno na scenu, a u kompletno inoviranje asortimana odjednom, bilo je potrebno uložiti rekordnih milijardu evra. Pred više od 1.300 partnera, dilera, klijenata i novinara iz celog sveta predstavljen je i novi logo kompanije, koji, kako su najavili, simbolizuje početak nove ere.

Kongresni centar Fira de Barselona bio je pravo mesto i da se objavi vest o partnerstvu sa grupom Metallica – jedan od najvećih bendova u istoriji rok muzike imaće podršku tokom evropskog dela svoje svetske turneje, od maja do jula 2024. IVECO električni kamioni i kamioni na gas pratiće bend na različitim lokacijama, dok će IVECO električni i gasni minibusevi služiti kao šatlovi tokom koncerata. Iako smo Larsu Ulrichu i ekipi malo zamerili što su se obratili samo putem video-poziva, Metallica kamion je doslovno ukrao šou „kolegama“ na samom događaju, a nijedno drugo vozilo nije toliko fotografisano i snimano kao ovaj rok-div.

Zvezda večeri

Nova serija vozila predstavljena je u (nešto manje očekivanim) različitim nijansama zelene, sa idejom asocijacije na svežinu, prirodu, održivost. Uz inovacije u ključnim segmentima, kao što je na primer novi FPT Industrial XCursor 13 motor za tešku gamu, bilo je i mnogo rada na spoljašnjosti i enterijeru, i naravno novim digitalnim instrumentima. U kratkim crtama, opšti utisak je da je gigant iz Torina koji već ostvario veliki pomak od 2019. do danas (od 5% do 8% market-šera u heavy-duty segmentu u Evropi), ovoga puta rešio da napravi korak od sedam milja!

Razvijajući svoju dosada najsavremeniju liniju, IVECO se fokusirao na četiri stuba: poslovnu produktivnost, iskustvo vozača, održivost i povezanost. Jednostavnije rečeno – da se vozi bolje, udobnije i prijatnije (i bezbednije) i da sve to vlasnike voznog parka košta manje. Kada je reč o samom dizajnu unutrašnjosti, kompanija poručuje da je joj je cilj bio da preslika iskustvo vožnje luksuznih automobila, sa svim karakteristikama koje ga prate.

Iako je budućnost transportne industrije koju prognoziraju nesumnjivo „zelena“, kompanija IVECO je čvrsto uverena da je takozvani višeenergetski pristup neophodan, da bi kupci mogli da odaberu tehnologiju koja najbolje odgovara zahtevima i potrebama. Zbog toga je, istovremeno sa razvojem električnih verzija i lakih i teških modela, IVECO nastavio da poboljšava svoja vozila sa dizel-motorima, kao i vozila na gas.

Povezivanje je ključna karakteristika koja je sada standardna za sve modele i verzije u novom asortimanu, kako bi se omogućilo praćenje u realnom vremenu i upravljanje voznim parkom. IVECO nudi sveobuhvatan portfolio telematičkih usluga zasnovanih na algoritmima veštačke inteligencije – kao što su funkcije predviđanja, optimizacija rute, procena stila vožnje itd. – razvijenih da poboljšaju produktivnost i profitabilnost poslovanja klijenata. Ove usluge mogu dodati dodatnih 4% efikasnosti vozilu. Danas je povezano oko 100.000 IVECO vozila, a ambicija je da do 2030. godine bude dostignuto pola miliona.

Bezbednost takođe ostaje prioritet. Različiti napredni sistemi za pomoć vozaču (ADAS) – kao što su informacioni sistem za upozorenje na mrtvi ugao, upozorenje na pospanost vozača i pomoć u saobraćajnoj gužvi, ugrađeni su u novi asortiman kako bi se poboljšala bezbednost u vozilu i oko njega, pre svega za ranjive grupe učesnika u saobraćaju.

Najmanje 70% kombija u Evropi biće električno do 2035?

U pratećem programu Be the change događaja u Barseloni, eksperti kompanije IVECO predstavili su svoje prognoze za razvoj tržišta komercijalnih vozila u Evropskoj uniji. U LCV segmentu, očekuju da će električni modeli progresivno zamenjivati modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, te da će dostići 10-20% ukupnog broja registracija do 2025, kao i 30-50% do 2030, da bi samo pet godina kasnije taj procenat dostigao (danas neverovatnih) 70-90%. Kombiji na gas, u onim nišama gde ih je teško zameniti električnim, intenzivno će prelaziti na bio-CNG.

Kada je reč o teškim teretnim vozilima, IVECO prognozira da će udeo električnih kamiona u EU do 2025. iznositi 5-10%, kao i da će nakon toga rasti na 20-40% do 2030, te da bi do 2035. mogao da domaši i neverovatnih 60-80%. Gas, danas najizvodljivija alternativa dizelu, na srednji/dugi rok ostaće popularan, vođen bio-metanom, tvrde.

IVECO Way – velike promene za tešku ekipu

MY24 S-Way može da se pohvali da ga odlikuje potpuno novi FPT Industrial XCursor 13 za teške uslove – najsavremenija verzija Cursor motora od kada je prvi put predstavljen na tržištu ’90-ih godina. Zahvaljujući njemu, ali i poboljšanoj aerodinamici i najsavremenijoj GPS prediktivnoj vožnji, novi S-Way nudi uštedu goriva do 10% u dizel i gas varijanti. Ukoliko se vozi na bio-varijantu gasa, emisija CO2 može se eliminisati u potpunosti.

Evo jednog primera finansijskih benefita zelenih tehnologija. Ovi pogonski agregati pozicioniraju IVECO teške kamione u klasu 2, kada je reč o naplati putarine na nemačkim autoputevima, a neke od modela – uključujući sve kamione na gas – u klasu 3, što rezultira značajnim uštedama za vlasnike voznog parka.

Težina motora je smanjena za 10%, dok je standard izdržljivosti sada do 1,6 miliona kilometara, što je za čak 33% više od prethodnog modela. Nova motorna kočnica visokih performansi najbolja je na tržištu, sada je 30% efikasnija i sposobna je da zameni retarder u većini scenarija vožnje.

Značajne nadogradnje kabine za S-Way i X-Way AS omogućavaju više udobnosti, poboljšanje vozačkog iskustva, vidljivosti i preglednosti. Odlikuje ih potpuno novi dizajn enterijera, nove prilagodljive kontrolne table sa velikim izborom materijala i boja, kao i potpuno digitalni kokpit sa TFT instrument tablom, mnogobrojnim infotainment opcijama i retrovizorskim kamerama bez ogledala.

Kompanija nudi i niz novih opcija personalizacije vozila.

Pogledajte galeriju! 

IVECO Eurocargo – prava stvar za svaki zadatak

MY24 Eurocargo uvodi novu tehnologiju i prirodni gas širom asortimana, zahvaljujući čemu je, kako poručuju iz kompanije IVECO, „pogodan za svaku misiju“. Kao važna inovacija ističe se i novi 8-brzinski automatski menjač kompanije ZF, koji poboljšava udobnost vožnje i efikasnost upotrebe goriva do 5%. Ne treba zaboraviti i širok dijapazon novih funkcija usmerenih na vozala, infotaiment sistem, nove napredne sisteme za pomoć…

Pogledajte galeriju! 

IVECO Daily – nove funkcije za gradskog momka

Legendarna linija gradskih vozila u svom novom izdanju je “sigurnija, jača, 100% povezana i pruža najbolje moguće iskustvo za vozača”, poručuju kreatori. Tu je inovirana komandna tabla, infotaiment sistemi, nove funkcije povezivanja usmerene na korisnike (kao što su daljinski upravljači i podešavanja profila). Iz kompanije IVECO navode da je ovo jedino body-on-frame lako komercijalno vozilo koje je u skladu sa novim bezbednosnim(GSR) zahtevima za 3,5 tona, kao i da su sve opcije urađene daleko iznad aktuelnih zakonskih obaveza.

Pogledajte galeriju!

eDaily i S-eWay – muzika na struju

Razvoj električnih verzija lakih i teških linija takođe je dostigao nove nivoe.

Kompanija IVECO je, podsetimo, dugi niz godina jedan od pionira u implementaciji alternativnih pogona. Električna vozila najvažniji su element u njihovom višeenergetskom pristupu, koji teži da kupcima omogući rešenja sa nultim emisijama, bez ugrožavanja profitabilnosti ili produktivnosti. Upravo to im garantuje novi S-eWay – prvi električni teški kamion koji je u potpunosti proizveo IVECO – kao i poboljšani eDaily.

eDaily, verzija Daily-a samo na baterije, sada ima domet od 400 km u urbanoj sredini i realnom okruženju, dok mu svega 20 minuta brzog punjenja daje 100 kilometara autonomije.

S-eWay je prvi teški električni kamion koji je u potpunosti konstruisao i proizveo IVECO; nudi domet do 500 km pod punim opterećenjem i normalnim radnim uslovima, sa 80% punjenjem za 90 minuta uz 350 kW brzog punjenja.

U razgovoru sa IVECO menadžerima, saznali smo da najveći broj interesenata za električni S-Way dolazi iz Nemačke.

Više o električnom tegljaču, ali i drugim planovima na polju alternativnih pogona i digitalizacije, imaćete prilike da pročitate u odvojenom tekstu, a do tada pogledajte galeriju!