Električni kamioni povoljni kao dizelaši već od 2025?

Nekoliko faktora moglo bi da značajno utiče na povećanje konkurentnosti „zelenih“ komercijalnih vozila, a ukupni troškovi električnih kamiona na baterije bi već od 2025. trebalo da pariraju klasičnim dizelašima, pokazuje izveštaj globalne konsultantske kompanije Boston Consulting Group (BCG) „Šta prelazak na vozila sa nultom emisijom znači za komercijalni transport“.

Među prvim faktorima analitičari navode da se očekuje rast cena dizela koji neće moći da bude nadoknađen razvojem efikasnijih motora, dok bi troškovi baterije trebalo da padnu na ispod 100 dolara po kWh do 2030. godine, što sugeriše da će električna vozila na baterije nadmašiti dizel na skoro svakom tržištu.

Čak i zeleni vodonik, koji je danas jedva dostupan, mogao bi da počne da se prodaje po ceni od 5 dolara po kilogramu do 2030. godine zbog tehnološkog razvoja, kao i obima, čineći upotrebu gorivih ćelija finansijski održivim.

Osim toga, očekuje se i da će vlade obezbediti različite poreske olakšice, kako bi kompanijama bilo jeftinije da prave električne kamione, a operaterima da ih kupuju.

Zajedno, takva kretanja trebalo bi da dovedu do toga da električna vozila na baterije i električna vozila sa gorivim ćelijama dobiju veći tržišni udeo, pri čemu se očekuje da se kamioni na baterije već od 2025. više koriste za kratke i regionalne transporte, a vozila sa gorivim ćelijama na dugim relacijama od 2030.

Međutim, većina evropskih operatera voznih parkova je dosada bila veoma skeptična: samo 16% kupaca kamiona koje je ispitivala kuća BCG planira da kupi električni kamion u narednih deset godina.

Glavni razlozi su veoma visoki troškovi nabavke, nedostatak mreža za punjenje i duga vremena punjenja. Električni kamion košta tri do četiri puta više od dizel kamiona. Punjenje baterije od 1.000 kilovata na takozvanom superpunjaču, odnosno stanici za brzo punjenje, traje oko osam sati.

U industriji u kojoj su marže oduvek veoma bitne, neophodno je da „zeleni kamioni“ postanu isplativija investicija, da bi se kupci češće opredeljivali za njih. BCG očekuje da bi tako nešto moglo i da se dogodi u narednim godinama.

 

Izvor: BCG analytics

Konsultantska kuća iznela je još neke zanimljive podatke. Kako navode, globalna prodaja kamiona trebalo bi da se vrati na prepandemijski nivo u 2025. godini. Do 2030. godine, broj prodatih modela trebalo bi da premaši nivo od 3 miliona kamiona godišnje.

Samo u Evropi je u tom periodu očekivana prodaja oko 400.000 modela, od kojih će trećina biti na baterijski, a petina na vodonični pogon.

Kada je reč o SAD-u, četvrtina prodatih modela biće električnog tipa, dok će u Kini takva vozila činiti oko 20%.

Kompletan izveštaj BCG možete pogledati OVDE. 

Foto: Ilustracija