Nemačka razmatra vreme vožnje i odmora i za vozače kombija

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova želi da se pravila o radnom vremenu vozača odnose i na vozače kombija, prenosi portal trans.info.

Nakon značajnog povećanja broja smrtnih slučajeva u kojima su učestvovali mali kombiji do 3,5 tone, ministarka unutrašnjih poslova pokrajine Šlezvig-Holštajna, Sabine Sutterlin-Vaack saopštila je kako se zalaže za uvođenje vremena vožnje i odmora i kada je reč o licima angažovanim na uslugama dostave paketa.

Izveštaj o bezbednosti puteva za Šlezvig-Holštajn u 2020. godini pokazuje da je na putevima u regionu ukupno povređeno znatno manje ljudi u odnosu na 2019. Policija je zabeležila 79.822 nesreće u 2020. godini, što je za 13,5% manje u odnosu na prethodnu godinu. Na nesreću, povećao se broj poginulih na putevima.

Ovde treba istaći nesrazmeran udeo (48,3%) kombija do 3,5 tone u 2.200 nesreća u kojima su učestvovala teretna vozila. Takođe je važno uočiti porast smrtnih slučajeva u kojima su učestvovali kombiji – sa 12 na 32. Pored toga, vozila ove klase prouzrokovala su više od svake treće nezgode koja je rezultirala telesnom povredom.

Kao rezultat ovih brojeva, Sabine Sutterlin-Vaack je rekla da bi se vreme vožnje i odmora trebalo primeniti i na vozače kombija:

– Sada je vreme da se pravila vožnje i odmora za kamione primenjuju i na male kombije – rekla je tokom predstavljanja izveštaja u Kilu.

Izvor: trans.info