Koji su najbolji teretni kombiji za mala preduzeća?

Vožnja kombija nekada nije bila najprijatnije iskustvo – stariji modeli bili su glasni, spori i veliki potrošači, pre nego što se ovaj segment značajno razvio tokom 2010-ih. Tokom prethodnih godinu dana pojavili su se i novi modeli, koji nude najbolje opcije dosada – oni su mnogo sličniji automobilima od svojih prethodnika, što ih čini prihvatljivijim za vozače, a dostupni sa sve većom listom pametnih tehnoloških karakteristika.

Ono što je takođe veoma važno, jeste da zbog kretanja ka većoj udobnosti i umreženosti, nisu izgubili na praktičnosti.

U nastavku možete pogledati listu najboljih modela, po mišljenju američkog portala digitaltrends.com. Evo koja vozila oni preporučuju za male biznise i kako su ih rangirali.

Ford Transit

Vozila Ford Transit godinama koriste kompanije širom sveta, a model 2020. donosi značajna unapređenja – još tehnologije dodato je već solidnim temljima. Njegov standardni WiFi HotSpot podržava do 10 uređaja i održava ih povezanim u radijusu od 50 stopa od kombija.

Ford je ovom teretnom modelu sada takođe dodao tehnologiju iz svojih putničkih automobila, uključujući Sync 3 infotejment sistem, kompatibilan sa Apple CarPlay i Android Auto, plus elektronska pomagala u vožnji poput autonomnog kočenja u slučaju nužde, prilagodljivog tempomata, podrške za držanje trake na putu, kočenja nakon sudara.

Vozilo pokreće 275-hp 3.5L motor (262 ft.-lbs), dok kupci kojima je potrebno više mogu da odaberu 3,5-litarski V6 sa dvostrukim turbopunjačem i 310 konjskih snaga (400 ft.-lbs). U standardnoj verziji dostupan je model sa pogonom na zadnje točkove i automatskim menjačem sa 10 stepeni prenosa. Pogon na sve točkove nudi se uz doplatu. Asortiman uključuje modele Regular, Long i Long-EL te opcije sa niskim, srednjim ili visokim krovom.

Ford Transit Connect

Ford je bio prvi proizvođač automobila koji je na američko tržište doveo moderan mali kombi, a Transit Connect ostaje najbolja opcija u svom segmentu, prema mišljenju digitaltrends.com. Omogućava korisnicima da prevoze iznenađujuće veliku količinu tereta, bez potrebe za velikim modelom kao što je Transit.

Sa svojim relativno niskim položajem sedenja i kompaktnim pogonskim agregatima, Transit Connect vozi se više poput automobila nego poput tradicionalnog kombija. U 2020. godini, Transit Connect takođe je dobio nekoliko novih pomoćnih sredstava u vožnji, uključujući prilagodljivi tempomat, pomoć pri držanju trake na putu i autonomno kočenje u slučaju nužde.

Transit Connect takođe karakteriše značajna tehnološka rešenja za povezivanje. Kao i veći Transit, dostupan je sa Wi-Fi pristupnom tačkom koja može da podrži do 10 uređaja, kao i Ford sistemom Sync 3 sa Apple CarPlay i Android Auto i bežičnim punjačem za telefon. Ford nudi modele sa kratkim i dugačkim međuosovinskim rastojanjem; poslednja verzija nudi 145 kubika tovarnog prostora kada se suvozačko sedište preklopi.

Mercedes-Benz Sprinter

Mercedes-Benz Sprinter je omiljenji izbor velih kompanija, kao što su FedEx i Amazon.

Nedavno redizajnirani Sprinter „pozajmio“ je neke tehnologije iz Mercedesovih putničkih automobila. Zapravo je to bilo jedno od prvih vozila koje je dobilo informativno-zabavni sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Dostupni su i Apple CarPlay i Android Auto.

Ako imate više kombija, Mercedes takođe nudi platformu za upravljanje podacima koja će vam pomoći da ih pratite. Ugrađeni modem omogućava vlasnicima da prate sve, od trenutne lokacije kombija do evidencije održavanja. To olakšava planiranje kada će se kombi vozila koristiti i kada će biti isključena iz upotrebe zbog održavanja (a takođe može biti način i za kontrolu vozača kombija).

Sprinter je dostupan u mnogobrojnim konfiguracijama, a najveća verzija nudi više prostora za teret od konkurenatskih Ford, Nissan i Ram modela.

Ram ProMaster City

Spajanje kompanija Chrysler i Fiat donelo je benefite za kupce kombija u SAD. Ono je Ram-u omogućilo brz i jednostavan pristup Fiat-ovim kombi vozilima koja se prodaju u Evropi, što je dovelo do stvaranja Ram ProMaster-a, koji je zasnovan na Fiat-u Ducato, i manjeg ProMaster Citi-a, koji je amerikanizovana verzija modela Doblo-a.

Kao i Ford Transit Connect, ProMaster City je mnogo manji od prosečnog američkog kombija i ima niži položaj sedenja za osećaj sličniji automobilu. Ali Ram ima veću teretnu površinu od Forda i veću nosivost. Iako je ProMaster City pomalo oskudan kada je reč o dodatnim tehološkim rešenjima, nudi FCA sistem za zabavu Uconnect.

Ova vozila ne prodaju se u Srbiji, a kako izgledaju i koje sve karakteristike imaju, pogledajte na zvaničnom sajtu kompanije. 

Nissan NV200

Na poslednjem mestu liste TOP 5 je model Nissan NV200, sa asimetričnim zadnjim vratima koja se mogu otvoriti do 180 stepeni. Kupcima je dostupna jedna konfiguracija (2,0L, 131 ks). Ovaj model ima pogon na prednjim točkovima i visoko-kompaktnu konstrukciju zadnjeg vešanja.

  • Kako se vama čini ova lista?