Nemačka ulaže 90 miliona evra u parkirališta za kamione

Nemačko savezno ministarstvo saobraćaja namerava da uloži 90 miliona evra u okviru planova za obezbeđivanje dodatnih parking mesta za kamione, u krugu od 3 kilometra od autoputeva.

Ovo ministarstvo objavilo je početkom sedmice smernice za finansiranje u službenom listu. Kako se navodi, suma od 90 miliona evra biće obezbeđna za unapređenje parkinga za teretna vozila do 2024. godine. Zahteve za finansiranje biće moguće podneti Saveznoj kancelariji za prevoz tereta (BAG) već od sredine jula.

Odobravaće se, kako je navedeno, 80% (ukoliko je u pitanju izgradnja novih ili proširenje postojećih), odnosno 90% troškova (ukoliko je u pitanju rekonstrukcija). Pored uobičajenih troškova izgradnje, finansiraće se i ograda, sanitarne prostorije, IT sistemi, osvetljenje.

Pakirališta koja budu izgrađena, odnosno obnovljena u okviru ovog projekta, moraće da rade najmanje 10 godina, budu otvorena tokom cele godine minimalno 18:00 do 6:00h, imaju odgovarajuće sanitarne čvorove (npr. toalete i tuševe), imaju sistem koji beleži trenutnu stopu popunjenosti itd.

Komentarišući pokretanje ovog kruga finansiranja, savezni ministar Andreas Šojer (Andreas Scheuer) govorio je o značaju odgovarajućih parkirališta za kamione, kako bi vozači mogli da „odmore i napune baterije“.

– Preduslov za to je da vozač najpre pronađe parking mesto, kako ne bi prekršio vreme vožnje i odmora. Našim novim programom finansiranja želimo da pomognemo u rešavanju ove dileme i istovremeno eliminišemo izvor opasnosti za druge učesnike u saobraćaju. Zbog toga naročito ulažemo u proširenje parking-područja – po prvi put i na stajalištima za kamione i u komercijalnim zonama – dodao je.

Izvor: trans.info