Nemački gigant kupuje američkog proizvođača KAMIONA

Volkswagen kamionska jedinica Traton preuzima američkog proizvodača kamiona Navistar International Corp za 3,7 milijardi dolara. Finalizacija posla dolazi nakon što je Traton 16. oktobra pristao da poveća ponudu za Navistar sa 43 na 44,50 američkih dolara po deonici.

Sporazum koji okuplja Navistar s brendovima kamiona MAN, Skania i Folksvagen usklađen je s trendovima u industriji kamiona koji traži načine da podeli troškove razvoja tehnologije s niskim emisijama, prenosi portal SEEbiz. Traton već ima 16,7% udela u Navistaru, a po povećanoj ceni ponude Traton bi platio oko 3,7 milijardi dolara za deonice Navistara koje još ne poseduje, procenjujući američko poslovanje u celini na oko 4,4 milijarde dolara.

Glavni deoničari Navistara, uključujuci Icahn Capital LP i MHR Fund Management LLC, složili su se da glasaju za dogovor, rekao je američki proizvođač kamiona u posebnoj izjavi.

Volkswagen grupa će Tratonu dati zajam od 3,3 milijarde evra za finansiranje posla. Zajam će otplatiti tokom narednih 12 do 18 meseci.