Nemačkoj nedostaje hiljade vozača – Hrvatska zapošljava 300

Osim lekara i medicinskog osoblja, i vozači kamiona su veoma zainteresovani za zaposlenje u Nemačkoj. Dobra vest stiže iz te zemlje – posla za vozače ima.

Kako prenose hrvatski mediji, u Nemačkoj se traže vozači za sva drumska vozila. Nemačko udruženje autobuskih prevoznika govori o trenutnom manjku od 2.000 vozača. U narednim godinama taj bi broj mogao porasti na čak 10.000.

Slična je situacija i s rastućim sektorom drumskog teretnog prevoza. Doduše, trenutno se za taj posao obučava oko 7.000 mladih, no oni presporo ulaze na tržište rada da bi se pokrio manjak. Ne postoje tačni podaci koliko širom Nemačke trenutno nedostaje vozača teretnih vozila, ali samo na području Duisburga (gde se nalazi najveća rečna luka u Evropi i gde je sedište mnogih špediterskih kompanija) nedostaje 3.000 vozača, pišu hrvatski mediji ukazujući na problem da i njihovi vozači hleb traže u drugim državama Evropske unije.

Zbog odlaska oko 1.000 profesionalnih vozača iz Hrvatske, i manjka radne snage, ta zemlja je dozvolila da se u 2017. godini zaposli 300 stranih vozača.