Evo kolike su plate u SAOBRAĆAJU i logistici i ko najviše ZARAĐUJE!

Kolika vam je plata, a koliko zarađujete? Svi znamo da su (nažalost) česte situacije da se te dve stavke ne poklapaju! Merljivo je, ipak, samo ono što je „na papiru“ – i evo šta kaže statistika!

Prosečna neto zarada (po zaposlenom) na nivou sektora saobraćaja i skladištenja u 2021. manja je od republičkog proseka – u periodu januar-septembar iznosila je 54.607 dinara, dok je republički prosek u istom periodu iznosio 64.487 dinara! Osim toga, kada se uporedimo sa prethodnom godinom, plata na nivou sektora je u 2021. za oko hiljadu dinara manja – prošle godine je od januara do septembra iznosila 55.539 dinara.

Rezultat delatnosti saobraćaj i skladištenje je, kao i dosada, oborila oblast drumskog i cevovodnog saobraćaja, gde su tradicionalno najniže plate. Nasuprot njima su zaposleni u avio-sektoru, koji „šiju“ prosek po nekoliko puta!

Krenimo od najviših!

U vazdušnom saobraćaju je prosečna neto zarada za period januar-septembar 2021. iznosila 149.399 dinara. Sa značajno nižim rezultatom, posle njih dolazi delatnost skladištenja i pratećih aktivnosti u saobraćaju, gde je prosečna neto zarada u istom periodu iznosila 69.603 dinara, što je takođe iznad republičkog proseka.

Plate su nešto slabije u vodnom saobraćaju, gde je prosečna neto zarada za period januar-septembar bila 62.392 dinara, otprilike ista kao republički prosek. U kategoriji poštanske aktivnosti, u istom periodu, rezultat je iznosio 52.571 dinara.

Najmanja prosečna neto zarada za prva tri kvartala ove godine ostvarena je u delatnosti kopnenog saobraćaja i cevovodnog transporta i iznosila je svega 46.355 dinara.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.