Nova ograničenja za ulazak u GRČKU preko prelaza Kakavia i Evzoni

U nastojanju da ograniči širenje virusa COVID-19, Grčka je uvela nova ograničenja za ulazak na svoju teritoriju preko graničnih prelaza Kakavija (Grčka-Albanija) i Evzoni (Grčka-Severna Makedonija). Ograničenja se odnose i na profesionalne vozače.

Od ponedeljka 1. marta u 6:00 časova do 8. marta 2021. godine, na snazi su sledeća ograničenja ulaska na teritoriju Grčke:

– Ulaz preko graničnih prelaza Kakavia i Evzoni (uključujući prolazak kamiona) biće dozvoljen strogo između 7 i 19 sati (ranije od 7 do 23 sata);
– Maksimalni broj ulazaka u Grčku (odnosno dnevna kvota ulazaka) je sa 700 (sa obe granične tačake) sada sveden na 400 (ovo uključuje i vozače kamiona):
– Svi građani (uključujući vozače kamiona) koji ulaze u Grčku preko prelaza Kakavija i Evzoni, biće u obavezi da se podvrgnu brzom testu na COVID-19. Ukoliko test bude pozitivan, biće im odbijen ulazak u Grčku. 
– Svi građani koji uđu u Grčku preko oba granična prelaza moraju se samoizolovati 14 dana (ranije pravilo podrazumevalo je 7 dana).

Takođe, podseća se i da su sve osobe (uključujući i vozače kamiona), koje ulaze preko pomenutih tačaka dužne da popune obrazac za lociranje putnika (PLF) pre svog putovanja.

Grčke zdravstvene vlasti prijaviče su u petak 1.790 novih slučajeva koronavirusa i 29 smrtnih slučajeva. Od početka pandemije, ukupan broj slučajeva u zemlji dostigao je 188.201. Broj žrtava COVID-19 u Grčkoj je 6.439.

Izvor: ofae.gr