U ovoj zemlji za deset godina svaki 10. vozač teretnih vozila biće žena!

Danski sindikat 3F, zajedno sa udruženjima poslodavaca ATL i DTL-A, traži načine kako bi privukli što više žena za posao vozača teretnih vozila.

3F veruje da će žene do 2031. godine predstavljati barem 10% vozača. Ako bi se dostigla ta brojka, to bi značilo petostruki porast broja žena vozača kamiona u Danskoj. U ovom trenutku žene čine 2% radne snage u ovoj oblasti, piše trans.info. 

Kako bi pokušali da privuku veći broj žena, uspostavljena je radna grupa i definisano 7 stavki kojima bi kompanije trebalo da teže:

1. U svojim planovima postaviti cilj privlačenja više žena-vozača;
2. Pokazati da su žene dobrodošle i kreirati dobru kompanijsku kulturu;
3. Napraviti šemu mentorstva za žene;
4. Ponuditi fleksibilno radno vreme;
5. Obezbediti radnu odeću za oba pola, kao i svlačionice.
6. Podsticati brigu o zdravlju, vežbanje i zdravu ishranu;
7. Pozovati lokalne školske razrede da posete prevozničke kompanije, kako bi saznali više o mogućnostima koje pruža posao vozača kamiona.

Lars Villiam Vesch, direktor Transportens Arbejdsgivere iz ATL-a, kaže da mnoge žene i dalje veruju u mit da je posao vozača fizički previse zahtevan. Takođe, vidi potencijal da žene ublaže probem nedostatka kadra u industriji.

– Mnogi ljudi i dalje misle da je biti vozač kamiona fizički veoma zahtevan posao, ali istina je da je tehnološki razvoj omogućio da danas ne bude tako. Gledamo u budućnost u kojoj će nam nedostajati vozači u Danskoj. Stoga je presudno povećati ponudu radne snage u industriji. Dalje, znamo da je povećana rodna raznolikost korisna i za korporativnu kulturu. Zbog toga je važno odmah krenuti u akciju. Prvi korak je da kompanije postanu svesne barijera za regrutovanje žena.

U međuvremenu, Kim Rene Busch iz 3F smatra da svi moraju da imaju ulogu u povećanju raznolikosti u sektoru, prenosi trans.info. 

– Ovaj cilj možemo postići samo ako cela industrija bude fokusirana na nove inicijative. Kako u industriji teretnog transporta postoji velika dominacija muškaraca, važno je da oni svim srcem preuzmu zadatak povećanja raznolikosti. Regrutovanje žena ne bi trebalo da bude samo žensko pitanje, to je odgovornost svih nas.

U Srbiji je, podsetimo, nedavno završeno prijavljivanje za besplatan program obuke i sertifikacije „Od početnika do profesionalnog vozača“. Kandidati su morali da ispune osnovne uslove (najmanje 21 godina starosti; položen vozački ispit najmanje B kategorije; završena srednja škola (III ili IV stepen stručne spreme), da poseduju uverenje o (ne)kažnjavanju i da su nezaposleni), a prednost pri odabiru imaju povratnici iz inostranstva, mladi do 30 godina, žene, samohrani roditelji…