Točenje goriva u Sloveniji – Vozači u međunarodnom transportu IZUZETI od novih propisa

Prvi dan primene pooštrenih protivepidemijskih mera u Sloveniji protekao je uz negodovanje, ali uglavnom bez incidenata, prenose regionalni mediji. 

U skladu sa pooštrenim epidemiološkim merama Vlade Slovenije, od srede (15. septembra) vozači ne mogu na pumpama točiti gorivo ukoliko prethodno ne pokažu potvrdu da su vakcinsani, da su imali COVID ili test da su negativni.

Većina distributera, među njima i ljubljanski Petrol, s najvećim brojem pumpi i skoro šezdesepostotnim tržišnim udelom u trgovini naftnih derivata, rigorozno primenjuju pravila koja je vlada usvojila u subotu. To znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kada vozač dokumentima dokaže da je preboleo COVID, da je vakcinisan ili ima negativan test ne stariji od 48 sati, prenosi Hina.

Od toga su izuzeti vozači u međunarodnom saobraćaju, koji mogu točiti gorivo bez ograničenja, osim što kod plaćanja moraju nositi masku.

Nove mere vlada je donela zbog pogoršane epidemiološke situacije, a nije isključila ni uvođenje dodatnih restrikcija ako se broj vakcinisanih brzo ne poveća, i ukoliko broj novozaraženih i hospitaliziranih nastavi da raste dosadašnjim tempom.

Kako prenose slovenački mediji, na pumpama je zbog takvog postupka dan pred uvođenje novih mera promet bio veći, ali nije bilo zastoja.

Jedini incident povezan s novim pravilima za točenje benzina, prenose Slovenske novice, dogodio se u sredu ujutro u Brežicama, gde je vozač, nezadovoljan objašnjenjem da bez COVID-potvrde ne može do goriva, iz protesta zaključao vozilo na mestu gde je došao i tako blokirao ostale, zbog čega je pozvana policija, a pauk odvezao vozilo.

Na slovenačkom jeziku dostupan je i originalni tekst uredbe koja je usvojena u subotu (11. septembra), kao i dodatna dopuna koja je usvojena u utorak (14. septembra). Kompletni važeći propisi o suzbijanju širenja korona virisa dostupni su na stranici Uradnog lista (Službenog glasnika).