Nova pravila u Nemačkoj: COVID propusnice obavezne i za vozače teretnih vozila

Od 24. novembra u Nemačkoj su na snazi novi propisi, takozvana 3G pravila, zbog kojih su i vozači teretnih vozila u obavezi da imaju COVID propusnice.

Kako piše trans.info, vozači će na utovarnim mestima morati da dostave covid-free propusnicu.

3G pravila, koje je nemačka vlada uvela usled naglog rasta broja zaraženih, ali i zbog nedovoljne stope vakcinisanosti radno aktivnog stanovništva, nalažu da je radnicima dozvoljeno da uđu u kancelariju, fabriku ili druge vrste radnih mesta samo ako su vakcinisani, negativni na korona virus, ili su se oporavili od bolesti.

Poslodavci imaju obavezu da svakodevno vrše i dokumentuju provere, a u slučaju prekršaja kazne mogu biti i do 25.000 evra.

Odobrena je upotreba PCR testova, antigenskih testova ili kućnih testova koji su rađeni pod nadzorom – na primer, koje je overio poslodavac u poslednja 24 sata.

Zakrčenja u centru i pred kapijama logističkih centara

Nemačka logistička industrija oglasila se po objavi novih propisa i negodovala zbog njihovog uvođenja..

– Ako se u transportnom sektoru ne naprave izuzeci, gužve neće nastajati na graničnim prelazima, već u gradskim centrima i na kapijama logističkih centara – upozorio je Florian Eck (Florijan Ek), predstavnik Nemačkog transportnog foruma.

Situacija bi mogla dodatno da se zakomplikuje kada je reč o prekograničnim isporukama.

– Pošto je osoblje često vakcinisano neodobrenim vakcinama i ne može da se testira pre isporuke, nije moguće da uđu u prostorije kompanije. Dakle, isporuke treba obustaviti – kaže on.

Eck smatra da bi transportne radnike trebalo izuzeti od testiranja, sve dok je njihov boravak na radnom mestu privremen, uz poštovanje mera higijene i zaštite. On ističe da kompanije od marta 2020. rade na obezbeđivanju specifičnih prostora za vozače kamiona, kao i da razvijaju sopstvene higijenske standarde, koji bi mogli da podrazumevaju i odvojene toalete za spoljno transportno osoblje, piše trans.info.