Ovo su REŠENJA nemačkih kompanija za probleme lanaca snabdevanja

Prema novom istraživanju nemačkog udruženja DIHK, više od polovine nemačkih kompanija koje posluju u inostranstvu muče ozbiljni problemi u lancima snabdevanja ili logistike, zbog čega traže nove dobavljače, skraćuju rute isporuke, pa čak i izmeštaju pogone.

U novom istraživanju ovog udruženja učestvovalo je 3.200 kompanija-članica koje posluju u inostranstvu. Na osnovu zabeleženih rezultata, više od polovine anketiranih ima probleme u lancima snabdevanja ili logistike, što je za 14% više nego što je zabeleženo tokom prolećnog istraživanja. 

Stručnjak za trgovinu udruženja DIHK Volker Treier (Folker Trajer), naveo je prilikom sumiranja rezultata da problemi nastaju zbog mnogobrojnih faktora – nedostataka kontejnera i teretnog kapaciteta na brodovima, prekida proizvodnje u vezi sa korona restrikcijama, kao i usled nedostataka sirovina.

Volker Treier ukazuje i na ozbiljne poremećaje u trgovinskim politikama drugih zemalja, kao što su propisi koji primoravaju nemačke kompanije da određene intermedijarne proizvode proizvode samo lokalno.

Zbog toga 54% kompanija planira da prilagodi lance snabdevanja ili je to već učinilo, prenosi Reuters.

Među njima 72% traži nove ili dodatne dobavljače, 32% planira da skrati ili promeni rute isporuke, a 15% je odlučilo da preseli proizvodnju.

Prilikom izbora novih proizvodnih mesta za 54% kompanija najvažniji kriterijum je dostupnost kvalifikovanih radnika. Zatim slede geografska lokacija i opšti ekonomski uslovi kao što su porezi, carine ili sankcije, koje je navelo 43% ispitanika.

Situacija je posebno teška za nemačke kompanije koje posluju u Britaniji, sudeći po tome što je čak 77% njih reklo da moraju da prilagode svoje lance snabdevanja. Među njima čak 93% ističe da su prinuđeni da promene rute isporuke, a 39% planira da preseli proizvodnju.

Nasuprot sumornim ocenama ekonomije na međunarodnim tržištima, veliki broj anketiranih je ipak pozitivno ocenio svoju pozitivnu situaciju – 52% je opisuje kao dobru, 11% kao lošu. Takođe, više od polovine anketiranih je optimistično u pogledu razvoja poslovanja. U svim regionima sveta 56% očekuje bolje poslovanje, dok 6% smatra da će im se poslovanje pogoršati.

Volker Treier smatra da se nemačke kompanije u ovom trenutku afirmišu na svetskim tržištima iako je ekonomija u zastoju u mnogim regionima, kao i da je ohrabrujuće videti izvesnu otpornost u njihovim poslovanjima.

– DIHK očekuje rast nemačkog izvoza od 7% u 2022. godini – što je iznad dugoročnog proseka od 4,5% – navodi Treier.

Rezultate novog istraživanja možete pogledati na sajtu udruženja DIHK.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.