Nove CENE putarina u Evropi u 2022. – Kako vratiti deo plaćenog iznosa?

Nova godina najčešće donosi i nove, više cene putarina u mnogim evropskim zemljama. Usklađivanje sa inflacijom, ali i izmene načina obračuna ili podsticanje upotrebe vozila viših ekoloških kategorija, samo su neki od faktora koji utiču na promene. Ni tekuća godina nije izuzetak, pa je tako za putarine u velikom broju država od 1. januara 2022. potrebno planirati veće sume nego dosada, što je važna informacija za sva preduzeća u transportnoj industriji.

U nastavku pročitajte kratak pregled kretanja cena putarina širom Evrope u 2022, kao i predlog kako možete vratiti deo plaćenog iznosa!

AUSTRIJA

U odnosu 2021. godinu, nove cene podrazumevaju povećanje između 1,12 i 1,51%. Poskupljenje u najvećoj meri pogađa vozila sa Euro 6 emisionim standardom. Vozila sa 4 ili više osovina i Euro 6 emisionim standardom od 2022. plaćaju 0,42332 EUR po km, što je cena veća za 1,51% u odnosu na prošlogodišnju.

FRANCUSKA

Putarine u Francuskoj biće više od februara ove godine i to u proseku 2%. Francuski mediji podesećaju da je početkom 2021. godine prosečno povećanje cena iznosilo 0,44%, tako da je situacija sada nepovoljnija po prevoznike. Sve detalje pročitajte OVDE.

MAĐARSKA

Nacionalna služba za naplatu putarine u Mađarskoj objavila je još početkom novembra nove, više cene putarine, koje su u primeni od 1. januara 2022.

POLJSKA

Korisnici vozila i kombinacije teških vozila, dozvoljene ukupne mase veće od 3,5 tone, od početka godine plaćaju od 1 do 3 poljskih groša više za svaki pređen kilometar na putevima sa naplatom putarine. Sve detalje pročitajte OVDE.

BELGIJA

Visina belgijskih putarina zavisi od tri faktora: regiona u kome se put nalazi, dozvoljene ukupne težine i EURO-emisionog standarda vozila. U 2022. cene su više u regionu Valonije. Pogledajte novi cenovnik.

TUNELI MONBLAN I FREJUS

Od 1. januara 2022. godine važi novi cenovnik putarina za tunele Monblan i Frejus, a cene su 2,87% više za laka i teška vozila.

EVROVINJETE – Danska, Luksemburg, Holandija, Švedska 

Kada je reč o evrovinjetama, koje se primenjuju na vozila preko 12 tona na autoputevima i putevima rezervisanim za saobraćaj motornih vozila u Danskoj, Luksemburgu, Holandiji i Švedskoj, iznosi se neće menjati u 2022. godini. 

ITALIJA

Na 98% državnih autoputeva u Italiji neće biti skupljih putarina. Jedine izmene odnosiće se na deonicu A21 kojom upravlja kompanija Autovia Padana Spa. Više detalja pročitajte OVDE.

POVRAT PDV-a – važna stavka u prevozničkom poslu 

Dobra vest je da kompanije registrovane u Srbiji, uz pomoć usluga preduzeća Cash Back IMO, mogu refundirati PDV na plaćenu putarinu iz većine pomenutih zemalja: Austrije, Francuske, Holandije, Mađarske i Luksemburga, kao i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Švajcarske, Slovačke, Velike Britanije i Belgije.

Cash Back IMO ekskluzivni je zastupnik švajcarske firme CASH BACK koja se 30 godina bavi isključivo refundacijom PDV-a za pravna lica i ima svoje kancelarije u više od 30 država širom sveta. Transportnim kompanijama uspešno vraćaju PDV za troškove goriva, putarina, servisa, špediterskih usluga, hotelskog smeštaja itd.

– Iako su najčešći troškovi za koje vršimo povrat – gorivo i putarina, važno je napomenuti da se porez može vratiti i na plaćeni hotelski smeštaj, sajmove, izložbe, prezentacije, kongrese, obuke i edukacije…. Moguće je vratiti PDV i za različite servise kao što je rent-a car, zatim marketinške usluge, advokatske usluge i slično – navode u ovoj kompaniji.

Takođe, Cash Back IMO vrši i povrat PDV-a i za kompanije registrovane u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. 

Detaljne informacije možete pogledati na sajtu www.refundacijapdv.com, a za sva pitanja se obratiti putem adrese info@Cashback.Rs ili broja telefona 063/409-589.