Još jedan grad u Velikoj Britaniji uveo zonu čistog vazduha – Prevoznici nezadovoljni merom

Nova zona čistog vazduha u Bredfordu, koja obuhvata centar grada i šire, primenjuje se od juče, 26. septembra. Teška teretna vozila sa nižom kategorijom emisija od Euro 6 moraće da plate 50 funti dnevno za ulazak u zonu. Udruženje drumskih transporta (RHA) je odluku saveta da uvede zonu nazvala razočaravajućom.

Zona čistog vazduha (CAZ) pokriva područje unutar Bradforda, ali i spoljni prsten grada. Takođe se proteže duž koridora doline Aire (Manningham Lane/Bradford Road i Canal Road područje) uključujući Shipley i Saltaire.

Dizelska teretna i laka teretna vozila, čija je kategorija emisije niža od Euro 6, moraju da plate 50 funti dnevno da bi ušli u zonu. Međutim, benzinski kombiji mogu slobodno da pređu iz kategorije Euro 4. Kombiji sa nižom kategorijom emisije moraju da plate 9 funti dnevno da bi ušli u zonu.

U ovom trenutku, Savet ne nudi program nadogradnje teretnih vozila, ali operateri kombija mogu da se prijave za grant programa LGV nadogradnje od 4.500 funti za naknadnu ugradnju, zamenu ili dopunu goriva, ili za program troškova vožnje električnih vozila, koji odobrava do 4.500 funti plaćenih u 2 rate za tekuće troškove električnog vozila.

Udruženje drumskih transporta nije srećno zbog uvođenja CAZ-a.

– Sada nije vreme da Bredford gomila optužbe tokom krize troškova života. Kada su nivoi zagađenja od teretnih vozila i autobusa značajno pali od 2013. Razočaravajuće je što Savet nastavlja sa zastarelim planovima koji ciljaju na pogrešna vozila. Mi ćemo lobirati kod nove vlade za bolje načine za postizanje čistog vazduha koji svi želimo – prokomentarisao je generalni direktor RHA Ričard Smit.

Udruženje smatra da je najpravedniji način da se što pre ispuni zakonska ograničenja kvaliteta vazduha da se ciljaju na najstarija vozila u svim vrstama koja najviše zagađuju (automobili, kombiji, teretna vozila i autobusi), uz mere politike usmerene na penzionisanje malog broja vozila koja stvaraju najveće količine zagađenja.

Podsećamo, Oksfordšir, grofovija u jugoistočnom delu Engleske, testiraće novi model za smanjenje zagađenja, koji pozdravljaju i britanski prevoznici, a u pitanju su „saobraćajni filteri“.

O „zonama niske emisije“ i šta one znače za prevoznike čitajte u posebnom tekstu OVDE.