Ova zemlja daje BONUS za gorivo i za strane prevoznike – i to i retroaktivno!

Vlada Španije obezbediće subvencije za gorivo za kamione stranih prevoznika koji rade u toj zemlji, najavila je organizacija Fenadismer, a pomoć se može ostvariti čak i retroaktivno.

Subvencije za gorivo za španske prevoznike uvedene su u januaru 2023. kao rezultat pregovora između nacionalnih udruženja prevoznika i Ministarstva saobraćaja: vlada obezbeđuje do 20 centi po litru goriva za vozila u drumskom transportu terete, u prvoj polovini ove godine.

Prošle sedmice odlučeno je da će se ova pomoć proširiti i na strane kompanije i to čak i retroaktivnmo, šta znači da će za sva točenja goriva u kamione stranih registarskih oznaka, koji su od januara saobraćali u Španiji, firme moći da ostvare povrat do 20 centi po litru goriva.

Španski prevoznici nisu zadovoljni ovom odlukom. U saopštenju za javnost udruženje Fenadismer istaklo je da ovaj potez “otežava situaciju sa nelojalnom konkurencijom”. Naglasili su da će se to posebno osteti kada je reč o firmama iz pojedinih istočnoevropskih zemalja, odnosno u slučajevima kada je reč o španskim prevozniima koji su deo svoje flote izmestili ne bi li obezbedili sebi niže torškove rada i poreza, a bez ikakve stvarne aktivnosti na istoku Evrope, već sa konstantnim radom u Španiji. Kako su naveli, reč je o firmama koje su kolokvijalno poznate kao “firme-poštanski sandučići”.

Prema organizaciji Fenadismer, skoro 40% transporta u i iz Španije obavljaju strane kompanije, uglavnom sa sedištem u Poljskoj, Litvaniji, Portugalu, Bugarskoj i Rumuniji, koje će imati koristi od španskog javnog novca koji stiže na osnovu novih mera.

Saopštenje udruženja Fenadismer možete pogledati OVDE.