Ova zemlja daje BONUS za gorivo i za strane prevoznike – i to i retroaktivno!

Vlada Španije obezbediće subvencije za gorivo za kamione stranih prevoznika koji rade u toj zemlji, najavila je organizacija Fenadismer, a pomoć se može ostvariti čak i retroaktivno.

Subvencije za gorivo za španske prevoznike uvedene su u januaru 2023. kao rezultat pregovora između nacionalnih udruženja prevoznika i Ministarstva saobraćaja: vlada obezbeđuje do 20 centi po litru goriva za vozila u drumskom transportu terete, u prvoj polovini ove godine.

Prošle sedmice odlučeno je da će se ova pomoć proširiti i na strane kompanije i to čak i retroaktivnmo, šta znači da će za sva točenja goriva u kamione stranih registarskih oznaka, koji su od januara saobraćali u Španiji, firme moći da ostvare povrat do 20 centi po litru goriva.

Španski prevoznici nisu zadovoljni ovom odlukom. U saopštenju za javnost udruženje Fenadismer istaklo je da ovaj potez “otežava situaciju sa nelojalnom konkurencijom”. Naglasili su da će se to posebno osteti kada je reč o firmama iz pojedinih istočnoevropskih zemalja, odnosno u slučajevima kada je reč o španskim prevozniima koji su deo svoje flote izmestili ne bi li obezbedili sebi niže torškove rada i poreza, a bez ikakve stvarne aktivnosti na istoku Evrope, već sa konstantnim radom u Španiji. Kako su naveli, reč je o firmama koje su kolokvijalno poznate kao “firme-poštanski sandučići”.

Prema organizaciji Fenadismer, skoro 40% transporta u i iz Španije obavljaju strane kompanije, uglavnom sa sedištem u Poljskoj, Litvaniji, Portugalu, Bugarskoj i Rumuniji, koje će imati koristi od španskog javnog novca koji stiže na osnovu novih mera.

Saopštenje udruženja Fenadismer možete pogledati OVDE. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.