Češki prevoznici traže brže zapošljavanje vozača iz trećih zemalja

ČESMAD Bohemia, vodeće češko udruženje prevoznika, “upalilo je alarm” zbog sve izraženijeg nedostatka vozača teretnih vozila u ovoj zemlji. Udruženje upozorava da se minus povećava za 3.000 ljudi svake godine i insistira da vidi mere nadležnih kojima će privući mlade vozače, kao i radnike iz trećih zemalja.

Nove podatke izneo je Tomaš Bicera, direktor ČESMAD Road Transport Instituta, koji je prošle sedmice dao intervju za češku štampu. Kako je naveo, ovoj zemlji nedostaje 25.000 profesionalnih vozača, a problem će biti još izražniji kako vreme odmiče, budući da svake godine 8.000 lodlazi u peziju, dok svega 5.000 ulazi u ovu profesiju.

– Iako manjak radne snage sada pogađa skoro svaku profesiju, u oblasti saobraćaja je sve izraženiji jer se mesta vozača trenutno ne mogu zameniti tehnologijom. Istovremeno, problem je panevropski, čak i globalni – rekao je Bicera u razgovoru za idnez.cz.

Kako bi radili na pridobijanju novih kadrova, ČESMAD Bohemia sarađuje sa obrazovnim ustanovama, nastojeći da mlade upozna sa zanimanjem vozača kamiona i zainteresuje ih za obuku.

Međutim, regrutovanje iz inostranstva je takođe potreban deo slagalice, kako ističe Bicera, koji se požalio da je zapošljavanje vozača iz trećih zemalja, recimo, mnogo lakše u Poljskoj.

Proces zapošljavanja stranca i obrade dokumenata u Češkoj traje oko četiri do osam meseci, dok je u inostranstvu, na primer u Poljskoj, istog stranog radnika moguće zaposliti za nekoliko nedelja, rekao je Bicera.

Prema njegovim rečima, čak ni slobodan ulazak Ukrajinaca na češko tržište rada ne rešava situaciju, pa je potrebno tražiti druga rešenja.