ISTRAŽIVALI SMO da li se poštuje zabrana utovara i istovara za vozače i kakvi su efekti ove mere?

U septembru će se navršiti godinu dana od kako je u Španiji zvanično stupila na snagu zabrana utovara i istovara za vozače kamione, uz zaprećene visoke novčane kazne. Zajedno sa susednim Portugalom, ova zemlja svrstala se tako u evropske pionire u uvođenju ove revolucionarne promene.

Još kada je prvi put zvanično izneta u javnost, odluka je privukla pažnju transportne industrije širom kontinenta. Mogu li dešavanja na Pirinejskom poluostrvu biti incijalna kapisla da se primoravanju vozača na rukovanje robom stane na put u celoj Evropi? Najave da bi nešto slično moglo dogoditi i u Francuskoj izazvale su dosta pažnje; u međuvremenu su se pojavile informacije da ideju razmatraju još dve velike privrede.

U ekskluzivnom razgovoru za PlutonLogistics, predstavnici španskog transportnog udruženja FENADISMER govore o utiscima nakon prve godine primene zabrane.

FENADISMER je nacionalna federacija udruženja prevoznika u Španiji – okuplja 22.000 malih i srednjih preduzeća i transportnih kooperacija, koje posluju kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Takođe, FENADISMER je deo Evropske unije drumskih prevoznika UETR, u kojoj trenutno predsedava.

– Zabrana profesionalnim vozačima da obavljaju poslove utovara i istovara je istorijski zahtev udruženja transporta. Po našem mišljenju njihova aktivnost treba da bude ograničena na vožnju, dok bi lokacije porekla ili odredišta robe morale da imaju neophodno osoblje obučeno za rukovanje robom, kada kamioni stignu u objekte – kaže Juan Jose Gil, generalni sekretar federacije za naš portal.

Veoma smo zadovoljni rezultatima nakon usvajanja propisa 2022. – stepen usaglašenosti i primene je veoma visok. To je naročito važno kada se uzme u obzir da je ova mera pionirska u Evropskoj uniji, uz sličan propis koji je u Portugalu odobren 2021. godine, dodaje.

Kako navodi naš sagovornik, uopšteno govoreći, zabrana se poštuje i primenjuje “na svim logističkim platformama, u velikim distributivnim centrima i na ostalim relevantnim lokacijama gde se vrši utovar i istovar robe”.

– Dakle, mogli bismo samo reći da u malim prodavnicama može doći do nekih neusaglašenosti, ali to je veoma ograničeno.

Na pitanje da li je bilo slučajeva da je kompanija pokušala da „natera“ vozale da obavljaju utovarno-istovarne operacije, Juan Jose Gil kaže da se, “na sreću, to ne dešava”.

– Stepen poštovanja zakona je veoma visok.

Dodaje i da će, ipak, krajem godine biti više detalja o rezultatima, kao i o tome ima li zabeleženih slučajeva da je neko kažnjen zbog kršenja zabrane.

Komentarišući najave da bi i Francuska mogla da uskoro sledi španski primer, Juan Jose Gil ističe da je zapravo krajnji cilj da se regulativa implementira na evropskom nivou.

– Imamo informacije da ne samo u Francuskoj već i u Italiji i Nemačkoj različite transportne organizacije, pa čak i državna uprava, proučavaju mogućnost uvođenja ove zabrane u svoje nacionalne zakone. Želja nam je da u budućnosti to bude uvršteno u evropsko zakonodavstvo. Važno je uzeti u obzir veliku mobilnost prevoznika u različitim zemljama, zbog koje je potrebno omogućiti široku usaglašenost, bez obzira na poreklo ili odredište transportne usluge.

Podsetimo, u Španiji je kraljevskim dekretom iz marta 2022. u Zakon o drumskom saobraćaju uvedena izmena koja vozačima vozila najveće dozvoljene mase preko 7,5 tona zabranjuje da obavljaju utovar i istovar robe kako na mestu porekla, tako i na mestu odredišta. Izuzetak su transporti, koji zbog svoje prirode zahtevaju učešće vozača kamiona. Zabrana je na snagu stupila šest meseci kasnije, u septembru prošle godine. Nepoštovanje se klasifikuje kao teži prekršaj i kompanija koja zahteva od vozača da prekrši zabranu suočava se sa kaznom minimalno nekoliko hiljada evra.

Vredi se, ipak, podsetiti i da do usvajanje nije došlo jednostavno – dogovor nadležnog ministarstva i prevoznika postignut je tek nakon višenedeljnog štrajka, iako se pre toga transportna industrija godinama borila za zabranu.

U aprilu ove godine na Nacionalnom transportnom forumu održanom u Madridu bilo je reči o tome kako se promena odrazila na kamiondžije, kako na prevoznike, a kako na vlasnike robe. Tom prilikom, predstavnici španskog udruženja proizvođača i distributera AECOC naveli su da je „pomenuta uredba najviše pogodila one koji otpremaju robu, jer su se suočili sa većim troškovima i potrebom za zapošljavanjem dodatnog osoblja”.

Iz FENADISMER-a ističu da je situacija upravo suprotna: u dosadašnjem periodu, dok su poslove utovara i istovara vozači obavljali besplatno, jer su njihovi klijenti odbijali da plate taj dodatni posao, „to je otpremnicima, i to prema sopstvenim procenama, omogućilo stotine miliona evra uštede svake godine“.

– Ali ovde ne govorimo o troškovima već o nečem važnijem: to je bezbednost na putevima i prevencija, stoga ova važna pitanja moraju prevladati nad mogućim dodatnim troškovima koje otpremnici robe donosi preuzimanje ovih zadataka.

Prosečan rok plaćanja prevoznih usluga 65 dana

U Španiji je u proteklom periodu usvojeno još nekoliko zakonskih propisa, čiji je cilj poboljšanje uslova poslovanja transportne industrije, koja se godinama suočava sa značajnim problemima. Iako u praksi ne ide sve tako glatko.

Španski parlament je krajem 2021. usvojio zakon za borbu protiv kašnjenja u plaćanju u sektoru drumskog saobraćaja, sankcionišući one kompanije koje će platiti prevoznicima za više od 60 dana, što je utvrđeno kao maksimalni rok plaćanja.

– U ovih godinu i po dana koliko je na snazi pomenuti zakon, došlo je do značajnog smanjenja rokova plaćanja prevoznicima, koji trenutno u proseku iznose oko 65 dana. Sa druge strane, to znači da i dalje ima kompanija koje ne plaćaju u roku. Zbog toga smo od službi saobraćajne inspekcije zatražili da postupe protiv navedenih kompanija koje ne postupaju u skladu sa zakonskim odrebama, kako bi obezbedilo da se zakon poštuje u potpunosti.