Ovako se Nemačka bori protiv krađe robe iz kamiona!

Cargo” – nova policijska grupa u Nemačkoj je počela da radi 1. jula. Cilj nove policijske grupe je eliminacija organizovanih kriminalnih grupa specijalizovanih za krađu robe iz kamiona. A ovo nije mala borba. Podaci koje su prikuple nenemačke poslovne organizacije pokazuju da do krađe robe dolazi u proseku svakih 20 minuta.

Marta ove godine je uspostavljena nova grupa istražitelja u Saksonija-Anhalt kriminalističkom sektoru, kao deo projekta „Cargo”. Uskoro su se i druge pokrajine priključile: Saksonija, Severna Rajna-Vestfalija, Brandenburg i Donja Saksonija. Kako nemački mediji prenose, grupa je počela da radi početkom ovog meseca. Ona će se fokusirati na lopove robe širom zemlje. Partneri iz Poljske, Češke, Holandije, Francuske, Danske i Švedske sarađuju sa „Cargo” grupom. Podršku je dobila i od Evropske policijske službe (Europola) – piše nemački transport portal DVZ.de.

Vruće zone se nalaze blizu istočne granice

Lopovi robe najčešće napadaju blizu granice sa Poljskom. Najgora je situacija na nemačkim autoputevima A2, A7, A9, A14 i A38. Odeća, obuća, auto delovi i pribor, ali i kozmetika i skuplja hrana i piće se najčešće kradu, jer se mogu brzo zameniti za gotovinu.

„Cargo” rešenja

Nemačka policija je nedavno bila paralizovana usled organizacionih nemira, zahvaljujući kojim bi kriminalne grupe specijalizovane za građu robe mogle da procvetaju.  Policija insistira da bi samo jedan tužilac u svakoj pokrajini trebalo da bude odgovoran za ovu vrstu zločina i da policijske kriminalističke službe preuzmu istrage krađe robe u svakoj pokrajini (kao u Saksoniji-Anhaltu).

Do krađe robe dolazi svakih 20 minuta

Prema statističkim podacima TAPA (Udruženje za zaštitu transportovane imovine), 2017. godine je u Nemačkoj ukradeno 13,8% robe manje od prethodne godine. Njena vrednost iznosila je 5,4 mil EUR. Međutim, ovo je samo deo prave slike, zato što su TAPA podaci zasnovani samo na izveštajima povezanih kompanija.

Prema podacima koje je prikupilo 13 nemačkih poslovnih organizacija, do krađe robe dolazi u proseku na svakih 20 minuta, a u 2016. vrednost gubitaka uzrokovanih lopovima iznosila je 2,2 mlrd EUR (uključujući troškove popravki, kazne određene ugovorom, sa troškovima usled pada u prodaji ili proizvodnji).

Izvor: trans.eu