Ovog leta bez gužvi na naplatnim rampama – „Putevi Srbije“ uveravaju da je sve spremno za turističku sezonu

JP „Putevi Srbije“ i Sektor naplate putarine će tokom nastupajuće sezone zbog pojačanog inteziteta saobraćaja preći na vanredni režim rada.

U cilju efikasnijeg obavljanja poverenih poslova, sprečavanja zastoja  i bržeg protoka vozila na naplatnim stanicama, bezbeđen je dodatni broj inkasanata, svi kanali za naplatu putarine kao i distribuciju kartica biće u  funkciji 24 časa dnevno bez minuta pauze, na svim naplatnim stanicama se u periodu kada je pojačan intenzitet saobraćaja na ulasku na auto-put pristupa rezervnom režimu rada koji podrazumeva ručno deljenje kartica za ulazak na auto-put.

Na svim većim naplatnim stanicama gde za to postoji tehnička mogućnost po potrebi će se otvarati dodatne reverzibilne trake, a sve  to u zavisnosti od smera iz kog je saobraćaj pojačanog intenziteta.

Na vidljivim mestima biće postavljena obaveštenja vozačima da  pripreme tačan iznos novca za plaćanje putarine. Obaveštenja će biti napisana i na tri strana jezika: engleskom, nemačkom i turskom.

U periodima kada se na naplatnim stanicama očekuje povećan  broj vozila, radnici obezbeđenja imaju zadatak da učesnike u saobraćaju preusmeravaju na slobodne trake za naplatu putarine ili distribuciju kartica i time im olakšavaju prolazak kroz zonu naplatne stanice.

Inkasanti će imati dovoljno sitnog novca za vraćanje kusura, obećavaju u „Putevima Srbije“. Kako navode, svi šefovi Odseka i njihovi pomoćnici biće dežurni na terenu, obilaziće naplatne stanice i kontrolisati organizaciju rada.  Organizovan je poseban režim rada radnika tehničke službe kako bi se iznenadni kvarovi otklanjali u što kraćem roku.

Učesnici u saobraćaju putarinu mogu da plaćaju u dinarima (učesnici domaćih i stranih registarskih tablica), evrima (učesnici stranih registarskih tablica), putem platnih kartica kao i elektonskom naplatom putarine (bez zaustavljanja).