Plaćanje putarine srpskim TAG uređajem u regionu – Stižu vesti iz još jedne zemlje!

Približava se sezona letnjih odmora, pa nije ni čudo da je (stara) priča o naplati putarine jednim TAG uređajem u svim zemljama Open Balkan inicijative ponovo među najčitanijim tekstovima na našem sajtu.

Ovih dana u javnosti se pojavila informacija da bi ovaj sistem mogao da zaživi već od polovine juna, ali kako naš portal saznaje u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukrure, to nije definitivno.

– Srpska strana je spremna, ali se čeka da Severna Makedonija završi tehničko rešenje na svojoj teritoriji, još nije sve spremno. U Albaniji nema putarina, samo kod dva tunela i zato zasada naš TAG neće važiti u toj zemlji – navode iz MGSI.

žKako PlutonLogistics saznaje u MGSI, u završnoj fazi je i integracija sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a prema podacima koje smo dobili – sa Hrvatskom bi trebalo da startuje već u julu.

Svi vlasnici TAG-ova će morati da se prebace na postpejd, ako žele da plaćaju u inostranstvu. TAG će biti uvezan sa platnom karticom, podsećaju naši sagovornici.

Kako nezvanično saznajemo, svi koji već koriste postpejd elektronsku naplatu putarine će moći da nastave da to čine preko svog operatera, dok će oni koji žele moći da koriste i sistem open balkan.etc. Putevi Srbije, podsetimo, ranije su objavili detaljno uputstvo o samoj registraciji, koje možete pogledati OVDE.