Pokrenuta inicijativa za snižavanje akcize na evrodizel za komercijalnu transportnu privredu

Poslovno udruženje Srbijatransport pokrenulo je inicijativu za korekciju fiskalne politike u smislu snižavanja akcize na evrodizel gorivo za komercijalnu transportnu privredu, prevoznike koji poseduju licencu za obavljanje javnog prevoza putnika i stvari u domaćem i međunarodnom saobraćaju, a u cilju uređenja poslovnog ambijenta i uslova poslovanja u sektoru drumskog transporta.

– Smatramo da je prihvatanje inicijative, podsticanje javnog transporta i korekcija fiskalne politike za legalne prevoznike velika šansa za dalji razvoj Srbije i podsticanje privrednog rasta u Republici Srbiji. Suštinski, najveći benefit i korist će imati korisnici usluga transporta, privreda i društvo, jer će snižavanje troškova poslovanja prevoznika, u uslovima tržišne konkurencije, biti preneto na njih, ali će srpski transporteri biti konkurentniji. Autobuski prevoznici preko 50% svojih usluga obavljaju u komunalnoj delatnosti (gradsko-prigradski prevoz) koja je subvencionisana od lokalnih samouprava – to je jedna od privrednih delatnosti koja je pretrpela ogromne gubitke u protekle 2 godine, a i sada izuzetno otežano posluje – navode u udružanju.

Kako objašnjavaju, suština je da transportna delatnost nije sama sebi cilj, već je transport u funkciji korisnika usluga, te je njegova efikasnost podsticaj razvoju proizvodnje, izvoza i standarda građana, s tim da ima i veoma veliki uticaj na cene priozvoda u maloprodaji upravo zbog učešća troškova logistike (poslednja milja) u mikrodistribuciji.

Naš predlog je da nivo akciza na evrodizel gorivo za komercijalne prevoznike u transportne svrhe iznosi 39,00 dinara po litru.  To znači da bi primenom i prihvatanjem ovakve inicijative ukupne dažbine na evrodizel gorivo bile veće od propisanih u EU, konkretnije iznosile bi 42,12 dinara po litru.

Ovakva fiskalna politika, kako dalje pojašnjavaju,  bi odstupala od direktive EU za 8%, odnosno dažbine države na evrodizel gorivo za javni drumski transport bi bile veće za 8% od onih koje se primenjuju u EU (330 evra za 1.000 litara goriva). To bi značilo korekciju – smanjenje sadašnje akcize na evrodizel gorivo za legalne prevoznike koji obavljaju javni drumski transport za dodatnih 11,12 dinara po litru.

– Ovime bi se legalnim prevoznicima koji koji obavljaju javni drumski transport snizili troškovi energenata u poslovanju za 9,7% (11,12 dinara), što sada predstavlja značajan problem u konkurentnosti na tržištu. Ovo predstavlja značajan efekat za bezbednost saobraćaja i benefit za korisnike usluga javnog prevoza putnika i stvari u drumskom transportu, građane i privredu – navodi se u inicijativi.

Benefit za državu – 26 mil EUR

Detaljna sveobuhvatna analiza efekata predloženih mera pokazuje da se ostvaruje, kako navode, direktna korist i povećanje prihoda u budžet Republike Srbije od preko 26 miliona evra na godišnjem nivou.

– Prihvatanjem ovakvih predloženih rešenja, pored evidentne koristi u budžetu, ostvarila bi se višestruka korist u smislu konkurentnosti legalne transportne privrede, podsticanja legalnog poslovanja i suzbijanja crne i sive ekonomije, kao i podsticanje razvoja društva odnosno korisnika usluga javnog transporta i opšteg kvalitetnijeg privrednog ambijenta.

Inicijativa poslata na desetine adresa

Udruženje je inicijativu prosledilo Ministarstvu finansija, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vladi Srbije, kao i kabinetu predsednika Srbije, predstavnicima komora i drugih strukovnih udruženja.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.