AŽURIRANO: POLJSKA od večeras zatvara još jedan prelaz ka Belorusiji

Imajući u vidu ograničenja koja su beloruske vlasti uvele poljskim prevoznicima, ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske donelo je odluku da od večeras (utorak, 21. februar) u 19 časova ograniči teretni saobraćaj na graničnom prelazu Kukuryki-Kozlowicze.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu graničnih službi, od ograničenja su izuzeta vozila registrovana u Poljskoj, u drugim državama članicama Evropske unije i EFTA.

U saopštenju se podseća da je granični prelaz Bobrovniki/Berestovnica između Poljske i Belorusije zatvoren od 10. februara.

– Prevoznici čija vozila nisu registrovana u državama za koje važe izuzeća, mogu da krenu ka Belorusiji preko Litvanije i Letonije – navodi se na zvaničnom sajtu Granične policije Poljske (strazgraniczna.pl).

Zbog nedoumica povodom kojih nam se obratio veliki broj čitaoca, napominjemo da je iz Ambasade Srbije u Varšavi PlutonLogistics u međuvremenu dobio potvrdu da se zabrana odnosi na srpska vozila, kao i na sva druga vozila koja nisu registrovana u Poljskoj, državama članicama Evropske unije, članicama Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) ili Švajcarskoj (npr. Rusija, Belorusija, Crna Gora, BiH, Albanija, Moldavija, Turska itd…). 

U nastavku je dopis koji smo dobili iz Ambasade.

„Na internet stranici Granične policije Poljske (www.strazgraniczna.pl) objavljeno je saopštenje da je M. Kaminjski, ministar unutrašnjih poslova i administracije Poljske, potpisao naređenje po kojem se od danas 21. februara 2023. godine u 19:00 časova do daljnjeg zatvara jedini preostali granični prelaz namenjen za prelazak teretnih vozila između Poljske i Belorusije – Korošćin (Kukuriki)/Kozlovice. Zabrana se ne odnose na putnički saobraćaj na graničnom prelazu Terespolj-Brest, koji je jedini prelaz koji je ostao otvoren od sedam graničnih prelaza između dve zemlje.

U saopštenju se navodi da je ministar doneo odluku da zatvori jedini preostali prelaz za teretni granični saobraćaj kao poljski odgovor na ograničenja koja su beloruske vlasti nametnule poljskim prevoznicima. Ograničenja za prelazak preko graničnog prelaza – Korošćin (Kukuriki)/Kozlovice neće važiti za vozila registrovana u Poljskoj i u državama članicama Evropske unije, Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) i Švajcarskoj. Vozilima registrovanim u drugim zemljama do daljnjeg se neće dozvoljavati prelazak.

Granična policija Poljske preporučuje prevoznici čija vozila nisu registrovana u navedenim zemljama da iz Belorusije mogu da pređu na teritoriju EU preko graničnih prelaza sa Litvanijom i Letonijom.“

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.