POSAO VOZAČA U AMERICI: Polaganje testova na srpskom jeziku

Dobre vesti stižu iz Viskonsina!

Oni koji su u Americi polagali testove za vožnju znaju da svaka država, baš kao i Odeljenje za motorna vozila – Department of motor vehicles (DMW), imaju svoja pravila i izuzetke.

Tako je država Viskonsin omogućila da se polaganje testova za vožnju za D i CDL kategoriju (komercijalna dozvola za vožnju kamiona u Americi) obavlja na nekoliko jezika. Odnedavno, jedan od njih je i srpski jezik.

Pravo da polažu imaju novi stanovnici Viskonsina sa licencom iz strane države, novim stanovnici Viskonsina koji imaju dozvolu strane države, ali je ona istekla, vozači koji žele da pridodaju novu kategoriju vozila, vlasnici CLP potvrde, vozačima sa američkom dozvolom Viskonsina koja je istekla pre više od osam godina, navedeno je na sajtu DMW države Viskonsin.

Testovi za klasu D (za automobile i lake kamione) dostupni su na engleskom jeziku, kineskom, hrvatskom, poljskom, ruskom, srpskom, somalijskom i španskom.

CDL testove građani mogu da polažu na engleskom, španskom, ruskom, poljskom i srpsko-hrvatskom (u Viskonsinu izgleda i dalje smatraju da je to jedan jezik).

Polaganje testova se obavlja u elektronskom sistemu, dodirom po ekranu, a informacije o tačnosti datog odgovora dobijaju se trenutno. Isti test je dozvoljeno polagati do pet puta godišnje. Polaganje za D kategoriju vozačke dozvole traje 45 minuta, dok je za CDL budućim vozačima na raspolaganju sat i po vremena.

Kako Serbian Times saznaje, uskoro se očekuje još noviteta na ovom polju.

Testovi za vozače na srpskom jeziku uskoro će biti dostupni u još nekoliko država. Da bi tako nešto bilo moguće, vrlo je važna brojnost i aktivnost lokalne zajednice, koja podnosi predloge nadležnim organima, upravo pomenutom DMW. To je još jedan od razloga zbog kojih je važno izjasniti se kao Srbin na Popisu (US Census) koji će u Americi biti održan u martu, aprilu i maju ove godine.

Inače, potraga za dobrim, iskusnim kamiondžijama, profesionalcima, aktuelna je Americi više nego ikad. Naročito nakon što je od 16. decembra u svim američkim državama stupilo na snagu pravilo o obaveznoj upotrebi tahografa (Electronic Logging Device). Vozači srpskog porekla su u SAD na visokoj ceni i mnogi od njih su upravo tu situaciju iskoristili da za bolje ponude promene firme.

Činjenica da će vozačke testove ubuduće moći da polažu na maternjem jeziku može da bude samo od koristi našim drumskim krstašima.

Izvor: serbiantimes.info

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.