Luksuzna roba „nestala“ iz skladišta

Službenici carinarnice Beograd su 6. februara 2020. godine u prisustvu policije izvršili kontrolu jednog carinskog skladišta na Vilinim vodama i otkrili manjak robe čija je vrednost veća od 60.000 evra.

Kontrolom je utvrđeno izuzimanje robe ispod carinskog nadzora, a reč je o luksuznim alkoholnim pićima (francuski konjak, vinjak i viski) i espreso kafi, čija je ukupna vrednost procenjena na 60.460 evra, objavila je Uprava carina.

Kako kažu, to najverovatnije znači da je roba puštena u slobodan promet pre nego što je nad njom sproveden carinski postupak i izmirene uvozne dažbine.

Kada se otkrije izuzimanje ispod carinskog nadzora, uvoznik najpre mora da izmiri sve obaveze prema državi i plati uvozne dažbine za robu koja nedostaje na stanju. Potom pred nadležnim sudom odgovara zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka, kao i zbog nepropisnog vođenja evidencije.

– Podsećamo da carinici vrše redovne i vanredne kontrole privremeno smeštene robe, za koju je, dok se ona konačno ne ocarini i na nju ne plate sve uvozne dažbine, odgovoran držalac javnog carinskog skladišta ili uvoznik. U ovom slučaju držalac skladišta je jedno beogradsko privredno društvo, a uvoznik robe takođe jedna renomirana beogradska firma – navodi se u saopštenju.