ZVANIČNO: Srbija spustila granicu za profesionalne vozače, usvojene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je u sredu (6. septembra) Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Kao što je poznato, ovaj zakon doneo je značajnu izmenu kod profesionalnih vozača, budući da je starosna granica u Srbiji sada i zvanično snižena: na 18 godina za kategorije C, CE, D1 i D1E, odnosno sa 21 godinu za kategorije D i DE (uz obavezan sertifikat o stručnoj kompetentnosti, odnosno uz završen odgovarajući smer srednje saobraćajne škole).

Na ovaj način Srbija se svrstala među veliki broj zemalja Evrope koje su spustile starosni prag, sa težnjom da kroz privlačenje mladih kadrova smanje nedostatak profesionalnih vozača. Koliki će efekat biti u praksi, i da li će ovu promenu pratiti i druge, sistemske aktivnosti, ostaje da se vidi. Šta su o ovoj temi za portal PlutonLogistics ranije rekli predstavnici udruženja prevoznika, a šta eksperti za bezbednost saobraćaja, pročitajte OVDE. 

Šta sve donose izmene zakona?

Između ostalog, uvedene su sledeće izmene:

  • Pooštrene su kazne za nepoštovanje znaka „obazan smer“ za vozila u tranzitu:

– Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje ne postupi u skladu sa saobraćajnim znakom „obavezan smerˮ kada obavlja tranzitni prevoz vozilom čija je najveća dozvoljena masa veća od mase navedene na pripadajućoj dopunskoj tabli znaka (član 62).

  • Omogućen je pravni okvir za testiranje autonomnih vozila;
  • Uklonjene su prepreke za prepravke upotrebljavanih motornih vozila, kada se prilikom njihovog uvoza utvrdi da nisu u potpunosti usaglašena sa jednoobraznim tehničkim uslovima;
  • Na prelazima preko pruge uvode se dvobojni semafori, koji su se u razvijenim evropskim zemljama pokazali kao efikasnije rešenje;
  • Omogućava se da, zbog težih prekršaja, vozilo vozaču bude oduzeto do okončanja postupka pred nadležnim organima;
  • Policiji se omogućava da se umesto kažnjavanja odluče za opomenu:

– Ovlašćeno službeno lice u neposrednoj kontroli saobraćaja može izdati upozorenje učesniku u saobraćaju, odnosno odustati od procesuiranja određenih prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, ukoliko lice koje je učinilo takav prekršaj nije u prethodne dve godine evidentirano kao učinilac prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima (član 53).

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja objavljen je u Službenom glasniku 7. septembra, a na snagu stupa 8 dana kasnije. Odredbe članova koji se odnose na finansiranje bezbednosti saobraćaja počinju da se primenjuju od 1. januara 2024. godine. Kompletan Zakon pogledajte OVDE. 

Saopštenje sa zasedanja Skupštine Srbije, dostupno je njihovoj zvaničnoj internet stranici. 

  • BONUS SADRŽAJ:

Vesnina priča nije tipična. Ona opisuje neobične, a ponekad i komične situacije u kojima se našla samo zato što je žena za volanom. Poslušajte šta nam je ispričala! 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.