Potrošnja goriva u Srbiji pala za 12% – Naftaši ne očekuju promenu cena

Potrošnja goriva na pumpama u Srbiji opala je za 12% tokom trajanja epidemije koronavirusa, odnosno od 1. marta do danas, izjavio je na skupu Saveza energetičara i Privredne komore Srbije generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Mićović je na skupu „Energetska tranzicija i COVID-19“ naglasio da je snabdevanje domaćeg tržišta naftom i derivatima potpuno stabilno, dok je izbijanje epidemije imalo negativan uticaj na prodaju goriva na pumpama, prenosi N1.

– Od 1. marta do danas, prodaja goriva na benzinskim stanicama opala je za 12%. Cene goriva u tom periodu bile su niske, zabeležen je pad cene dizela i do 30 dinara po litru i oko 27 dinara po litru benzina, što je uticalo na rast potrošnje, ali je prodaja ipak kumulativno opala – rekao je Mićović.

On je dodao da zasada ne treba očekivati promene cena goriva na pumpama, s obzirom na to da je situacija na globalnom nivou stabilna.

– Sa druge strane, proizvođači sirove nafte pri aktuelnim cenama na svetskom tržištu od 40 do 45 dolara za barel nemaju novca za investicije, i pitanje je da li će naftna privreda moći da odgovori na potražnju kada se ona bude vratila na nivo pre pandemije – rekao je Mićović.

On je posavetovao državu da poradi na popunjavanju obaveznih rezervi nafte.

– Danas je više nego ikada važno da obavezne rezerve nafte i derivata budu popunjene i da dostignu što veći nivo u što kraćem periodu, kako bi i Srbija, kao i okolne zemlje koje već imaju obezbeđene te zalihe, imala sigurnost u slučaju većih poremećaja u snabdevanju – naglasio je Mićović.

Istakao je kako se nada da u budžetu za narednu godinu neće biti planiran rast dažbina na gorivo, pošto su, kako je podsetio, one najviše u odnosu na države u okruženju, pre svega na dizel koji pokreće privredu, prenosi N1.