Predstavljen novi Euro 7 standard – „Nerealni ciljevi za teška teretna vozila“

Evropska komisija predložila je krajem prošle nedelje uredbu sa novim pravilima za smanjenje emisija iz motornih vozila pod nazivom Euro 7, u kojima se po prvi put regulišu i emisije čestica i mikroplastike koje nastaju korišćenjem guma i kočnica.

Nova norma Euro 7 zameniće prethodnu, koja ima odvojena pravila za emisije iz automobila i lakih komercijalnih vozila (Euro 6), i za kamione i autobuse (Euro VI), saopšteno je iz Evropske komisije.

Novim Euro 7 standardom uvodi se jedinstven skup pravila za ograničenje emisija za sva motorna vozila. Novi standard postavlja ista ograničenja emisija za sva vozila bez obzira na to da li to vozilo koristi benzin, dizel, električni pogon ili alternativna goriva. Predlog uredbe obuhvata emisije iz izduvnih cevi, kao i kočnica i guma.

To znači da će proizvođači, a samim tim i kupci, imati veći trošak prilikom proizvodnje, odnosno kupovine, pre svega dizelskih automobila, koji će sada morati da dostignu nešto niži nivo izduvnih gasova benzinaca.

Svi novi automobili na tržištu Evropske unije će od 2035. morati da imaju nultu emisiju CO2, ali se očekuje da će više od 20% automobila i kombija, kao i više od polovine teških vozila 2050. i dalje emitovati gasove iz izduvnih cevi.

Za razliku od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, električna vozila nemaju izduvne gasove, ali i dalje uzrokuju zagađenje zbog kočnica i mikroplastike iz guma. Nova pravila postavljaju dodatna ograničenja za emisije čestica iz kočnica i mikroplastike iz guma, a ona će se primenjivati na sva vozila, pa čak i električna.

– Mi smo prvi na svetu koji regulišu emisije iz guma i kočnica – izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton. Nova pravila takođe postavljaju ograničenja emisija za prethodno neregulisane zagađivače, kao što su emisije azotnih oksida iz teških vozila.

Evropska komisija smatra da će se emisije krutih čestica, koje nastaju korišćenjem kočnica, do 2035. smanjiti za 27%. Plan je da se do tada emisija azotnih oksida smanji za 35% za putnička i kombi vozila u odnosu na Euro 6, odnosno za 56% za kamione i autobuse u odnosu na Euro VI standard.

Da li je moguće implementirati Euro-7 za teška teretna vozila do 2027?

Euro-7 standard emisija tehnološki je skoro nemoguće primeniti za teška komercijalna vozila do jula 2027. godine, naglasilo je Nemačko udruženje automobilske industrije (Verband der Automobilindustrie – VDA) u saopštenju za javnost prošle nedelje.

Odluka postavlja nerealne ciljeve, posebno za teška komercijalna vozila, tvrdi VDA.

Predlog predviđa smanjenje graničnih vrednosti za faktor više od 10 u nekim slučajevima uz istovremeno značajno proširenje uslova ispitivanja, trajnosti i uvođenje novih granica za azot-oksid, amonijak i prašinu od kočnica.

Čineći to, Komisija ide dalje od uporedivog međunarodnog zakonodavstva o emisijama, upozorava udruženje.

– Predlog koji je objavila Komisija EU nije zasnovan na balansu i izvodljivosti. Umesto toga, postavlja nerealne ekstremne ciljeve. Za putničke automobile i laka komercijalna vozila, ograničenja su nominalno niža, ali je vreme implementacije nemoguće ispuniti. Razvoj i odobrenje odgovarajućeg pogona, sa rokom izrade od samo godinu dana nakon očekivanog završetka delegiranih akata, jednostavno nije izvodljivo. Komisija EU zna za ove činjenice, ali su one očigledno namerno ignorisane. Jedno je jasno: hitno su nam potrebna poboljšanja kako bi odluka imala smisla za sve – kaže predsednik VDA Miler.

Osim toga, po mišljenju VDA, rezolucija još uvek ne sadrži nikakvu razliku od zloupotrebljavajućih ili namerno napravljenih probnih vožnji.

Organizacija takođe dodaje da se za ove probne vožnje emisije iz vozila mere u krajnje nerealnim scenarijima. Bez razlikovanja od veštački izazvanih „vožnja u najgorem slučaju“, nije moguće odobriti Euro-7 za laka vozila bez pravnih rizika.

– Uprkos stručnosti koju delimo sa Komisijom, čini se da namerno ignoriše ovu ključnu tačku. Stoga ponovo pozivamo na uvođenje smislenih i realističnih uslova testiranja koji pokrivaju vožnju širom Evrope. Zakonodavstvo koje se zasniva isključivo na iskonstruisanim i nereprezentativnim ekstremnim situacijama nije ni svrsishodno ni realno – kaže Miler.

S obzirom na trenutni predlog, razvoj Euro-7 bi takođe bio veoma skup, što bi dovelo do značajnog povećanja cena za kupce.

– Naravno da je zdravlje ljudi i stalno poboljšanje kvaliteta vazduha u našem zajedničkom interesu. Prethodni standardi su već efikasan element za čistiji vazduh u gradovima, a mnogo toga se već poboljšalo tokom poslednjih godina. Podržavamo realan i uravnotežen dalji razvoj – što je prikladan način u interesu potrošača, klime i industrije – kaže Miler, prenosi trans.info.