Kako je oprema za svemirsku misiju putovala do Severnog polarnog kruga? (FOTO, VIDEO)

Kontejner kompanije Gebrüder Weiss sa istraživačkom opremom za svemirsku misiju stigao je u Kirunu, u severnoj Švedskoj. Vozač kamiona Rudolf Kiesel bio je četiri dana na putu, prešavši rutu od 2.000 kilometara od Berlina preko Stokholma do Severnog polarnog kruga.

Gebrüder Weiss je zvanični logistički partner Švedske svemirske korporacije (SSC) i organizovao je transport opreme za 15. svemirsku misiju. Tamo sada počinju pripreme za lansiranje rakete, koje bi trebalo da se izvede 22. novembra.

Thomas Heger, stručnjak za logistiku u kompaniji Gebrüder Weiss u Nirnbergu, poručuje da je put od Berlina do Kirune u svakom smislu bio neobičan.

– To je najsevernija tačka na kojoj je kamion kompanije Gebrüder Weiss ikada bio.

Foto: Gebrüder Weiss/Florian Lorenz

Heger, međutim, ističe da nikada nije osećao nervozu zbog ovog transporta.

– Bili smo u mogućnosti da se u potpunosti oslonimo na sopstvene resurse i logističko znanje duž cele rute, zbog čega sam od samog početka čvrsto verovao da će sve dobro proći – dodaje.

SSC od 14. do 24. novembra organizuje misiju „SubOrbital Express 3 (S1X-3M15)“ u raketnoj bazi Esrandž kod Kirune, tokom koje će naučnici posmatrati kako se 12 eksperimenata – iz oblasti biomedicine, fizike, astronomije i biologije – odvija u svemiru, odnosno u bestežinskom stanju. Cilj misije je sticanje znanja za istraživanje i rad astronautkinja i astronauta u svemiru u budućnosti.