Prevoznik priveden jer je tražio od vozača da krše saobraćajne propise

Slovenački prevoznik, koji je u novembru kontaktirao saobraćajnu policiju u Hartbergu (Austrija), kako bi prijavio jednog od bivših radnika, sada se i sam suočava sa krivičnom prijavom nakon što je otkriveno da je više puta ucenjivao svoje vozače.

Do neobičnog obrta došlo je krajem prošle godine. Slovenački prevoznik je najpre kontaktirao saobraćajnu policiju Hartberga, kako bi prijavio da bivši zaposleni bez ovlašćenja vozi kamion kompanije, na autoputu A2, između Beča i Graca. Nadležne je informisao i da je vozač kamiona otpušten dan ranije.

Policija je ušla u trag kamionu i zaustavila 26-godišnjeg vozača iz Bosne i Hercegovine, da bi tokom razgovora saznala da ga je nekadašnji poslodavac više puta podsticao ili primoravao da krši saobraćajne propise. Između ostalog, rekao mu je da vozi bez tahografske kartice, pa čak i da neovlašćeno izlazi sa autoputa kako bi izbegao plaćanje putarine.

Kamiondžija je rekao i da mu je zaprećeno drastičnim smanjenjem plate, ako ne uradi šta se od njega traži. Kada je odbio da nastavi sa ilegalnim vožnjama i odlučio da se bez utovara kamionom vrati u Sloveniju, vozač je dobio otkaz usmenim putem.

Kako bi dokazao da ne laže, 26-godišnji kamiondžija je pokazao glasovne i sms poruke koje je dobijao od svog šefa.

Nakon što je videla dokaze, policija je razgovarala sa drugim vozačem kamiona koji radi za istu transportnu firmu. Šezdesetogodišnji vozač, takođe iz Bosne i Hercegovine, izjavio je da je gazda firme isto tražio i od njega.

Prevoznik je od tad izbegavao sve pokušaje policije da ga privede na ispitivanje, do pre nekoliko dana, kada su ga nadležni u Hartbergu uočili na autoputu. Prijavljen je Okružnoj upravi Graca i Tužilaštvu u Gracu za administrativne i krivične prekršaje. Nije priznao optužbe.

Policija sumnja da su rast troškova transporta i finansijska neravnoteža u njegovoj kompaniji mogući motiv za takav tretman radnika.

Za administrativne prekršaje prijavljena su i dva radnika, piše trans.info.