Primena TIR konvencije na teritoriji Rusije – Moguće rešenje krize?

Delegacija Privredne komore Srbije (PKS) koju je predvodio predsednik Željko Sertić boravila je u Ženevi, u jednodnevnoj radnoj poseti Međunarodnoj uniji drumskog transporta (IRU), na poziv Generalnog sekretara Umberta de Preta.

Na sastanku je razmotreno nekoliko tema u oblasti drumskog saobraćaja značajnih za transportnu privredu i poziciju Srbije u međunarodnim institucijama u oblasti drumskog saobraćaja u regionu Jugoistočne Evrope.

Jedna od bitnih tema bila je i mogući ishod takozvane „ruske krize“, po pitanju primene TIR konvencije na teritoriji te zemlje, koja je veoma važna za transportne kompanije iz Srbije.

Unapređenje i dalji razvoj TIR sistema, saradnja sa Upravom carina u okviru TIR konvencije, jednostavniji prekogranični promet robe, harmonizacija propisa u drumskom saobraćaju u regionu CEFTA, kao i unapređenje i promocija prevoza putnika u drumskom saobraćaju, su oblasti u kojima je PKS, prema oceni IRU, prepoznata kao regionalni lider.

U delegaciji PKS bili su i potpredsednici Raša Ristivojević i Velibor Sovrović i Sekretar udruženja za saobraćaj i telekomunikacije Dušan Mladenović. Sastanku su prisustvovali Marek Ratelski, rukovodilac TIR odseka u IRU, Dalida Matić, rukovodilac odseka za TIR garantni lanac, kao i drugi predstavnici te međunarodne asocijacije.

Delegacije  PKS i IRU razgovarale su i sa  Vladislavom Mladenovićem, Ambasadorom Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim Nacijama u Ženevi.