John Comer, direktor proizvodnje Volvo Trucks za Veliku Britaniju i Irsku – Put ka vožnji bez nezgoda

Kvalitet, sigurnost i briga o životnoj sredini osnova su poslovanja kompanije Volvo Trucks. John Comer (Džon Komer), direktor proizvodnje Volvo Trucks za Veliku Britaniju i Irsku, uoči predavanja na IRU Forumu za logistiku i inovacije (21. februara 2020. godine u Londonu), govori o pogledima na budućnost transporta, ciljevima na polju bezbednosti, kao i vitalnoj ulozi saobraćaja u globalnoj ekonomiji današnjice.

Kakva su vaša očekivanja kada je u pitanju učešće na ovogodišnjem Forumu?

– Forum je prilika za slušanje i doprinos raspravi o budućim potrebama transporta, kako to utiče na društvo u celini i na vitalnu uslugu koju sektor pruža krajnjim potrošačima. Takođe, radujemo se i jačanju razumevanja kritičnih potreba i izazova sa kojima se kupci susreću.

Prema vašem mišljenju, koje su tri najveće mogućnosti za razvoj i rast poslovanja vaše kompanije u narednih pet godina?

– Najpre, to je razvijanje gradskih rešenja za poboljšanje kvaliteta vazduha – ka nultoj emisiji štetnih gasova, kao za i sigurnije gradske operacije.

Potom, poboljšanje efikasnosti goriva i smanjenje emisije ugljenika – putem izduvnih cevi, kao i upotrebom obnovljivih izvora energije, poboljšanjem dizel efikasnosti, automatizacijom vozača i unapređenjem autonomije u budućnosti.

Takođe, uključivanje alternativnih goriva u redovnu upotrebu – odnosno ugljenik-neutralna rešenja, upotrebom goriva kao što su LNG ili HVO.

Koji su glavni razlozi zbog kojih bi Volvo trebalo da ulaže u inovativna rešenja na polju bezbednosti?

– To je put ka vožnji bez nezgoda. Verujemo da je moguće sprečiti saobraćajne nesreće i da je borba za uspostavljanje nultog uticaja ključna u postizanju istinski održivog i efikasnog transportnog sistema. Ti ciljevi podstiču napredak u našim pokušajima da nešto što je najbolje učinimo još boljim.

U ovoj oblasti nikada ne možemo da sednemo i kažemo da je posao obavljen. Naš tim za istraživanje nesreća, koji je prošle godine proslavio 50. godišnjicu postojanja, i dalje igra ključnu ulogu u globalnom pokretanju promena i pružanju podataka.

Naša osnovna vrednost – bezbednost, definiše naš brend. U saobraćajnim nesrećama svake godine pogine više od 1,3 miliona ljudi. Kao proizvođač originalne opreme (OEM), svesni smo da smo deo problema i zato smo posvećeni tome da budemo deo rešenja.

Osim toga, važno je produžiti vreme neprekidnog rada proizvoda i smanjiti troškove za kupce. Nesreće, čak i manje, uzrokuju zastoj u radu i kupcima predstavljaju trošak. Ulaganje u sigurnost povećava efikasnost transportnog sistema i istovremeno smanjuje mogućnost nesreća i povreda.

U poslednjih pet godina, koji je najveći uspeh u vezi sa inovacijama koji je Volvo ostvario? 

– Automatizacija pogonskih linija – pouzdanost i razvoj naše I-Shift porodice koja se sastoji od dva menjača i povezanog softvera, s novim opcijama dvostrukog kvačila za performanse i stepene prenosa za velika opterećenja – dovela nas je do toga da više ne nudimo ručni menjač. Zbog toga se vozač u potpunosti može usredsrediti na put koji je pred njim, dok operator dobija nivo konzistentnosti širom flote.

Ostali primeri uključuju „Volvo Dinamic Steering VDS“, koji je lansiran pre više od pet godina, ali ovo je suštinska inovacija, koja poboljšava stabilnost i udobnost vozača, povećava pokretljivost i postaje osnova za razne sisteme autonomne podrške i bezbednosti.

Koja je najuticajnija brojka u vezi sa vašim poslovanjem, ili industrijom uopšte, a koja je uticala na vašu stratešku poslovnu viziju?

– U pitanju je nula. To je pokretač ne samo zbog sigurnosti već i zbog okoline – emisije izduvnih gasova i ugljenik-neutralnih ciljeva.

John Comer jedan je od govornika na IRU Forumu za logistiku i inovacije u Londonu 21. februara 2020. godine. Ova konferencija biće jedinstvena prilika za transportne operatere, pružaoce usluga i nacionalne transportne asocijacije da razmene znanje, povežu se i upoznaju se sa novim rešenjima u oblasti koja je od najveće važnosti za industriju: sigurnost.

Više informacija o predavanju pod nazivom „Šta očekivati od pametnih kamiona?“, koje će John Comer održati na IRA Forumu, možete saznati OVDE. 

Izvor/foto: iruforum.com

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.