DB Cargo i Siemens potpisali ugovor za 400 Vectron lokomotiva

DB Cargo i Siemens Mobility potpisali su okvirni ugovor za isporuku 400 Vectron Dual Mode lokomotiva sa dvostrukim sistemom rada (električna i dizel varijanta).

Početna porudžbina obuhvata 100 lokomotiva, koje će kompaniji Deutsche Bahn Cargo biti isporučivane počev od 2023. Kako je saopšteno, ukupna vrednost flote iznosi više od milijardu evra.

Okvirni ugovor potpisali su Ralf-Gunter Kloß, član upravnog odbora DB Cargo i Albrecht Neumann, izvršni direktor voznog parka u kompaniji Siemens Mobility.

– Udvostručite tip pogona i udvostručite korist! Na ovaj način ćemo modernim, moćnim lokomotivama podmladiti i obnoviti svoju flotu koja je na usluzi kupcima. Istovremeno, uradićemo mnogo i za ekološki aspekt železničkog transporta – rekao je Ralf Gunter Kloß.

Lokomotive Vectron Dual Mode biće opremljene u skladu sa zahtevima DB Cargo, uključujući i posebne adaptacije za opseg primena koje planira operater.

– Sa lokomotivama Vectron Dual Mode, DB Cargo ulaže u budući održiv i ekonomičan železnički teretni transport. Kao alternativa konvencionalnoj dizel lokomotivi, Vectron Dual Mode nudi najbolje iz oba sveta: na elektrifikovanim deonicama rute, potpuno je električan radi uštede goriva i smanjenja troškova održavanja. Takože, moguće je prebaciti se na pogon dizela bez promene lokomotiva na deonicama gde je to potrebno – rekao je Albrecht Neumann.

Dizel-električne lokomotive značajno će smanjiti potrošnju dizela i emisiju CO2. Sa novim lokomotivama DB svake godine uštedi oko osam miliona litara goriva i 17.000 tona CO2. Cilj kompanije je da do 2030. godine opremi oko 70% dizel lokomotiva inovativnim pogonima, navodi se u saopštenju.

Izvor/foto: press.siemens.com

Podeli na društvenim mrežama: