Profesionalni vozači iz Srbije dobijaju specijalnu vizu za duži boravak u EU?

Profesionalni vozači kamiona i autobusa iz Srbije mogli bi, ukoliko se usvoji inicijativa Privredne komore Srbije upućena Briselu, da dobiju specijalnu vizu za duži boravak u šengenskom prostoru EU, gde po sadašnjim pravilima mogu da rade samo tri meseca u kalendarskih pola godine.

Prevoznici kažu da bi „idealna situacija” bila da nemaju ograničenje boravka u EU uopšte, ali da bi za njih bilo prihvatljivo da mogu Šengen zonom da voze i oko 130 dana tokom pola godine, što sada nije slučaj.

U  PKS kažu da je  inicijativa pokrenuta u Briselu i na tome rade sa Evrokomorom, Međunarodnom unijom za drumski saobraćaj (IRU) i evropskim institucijama.

Na nedavnom sastanku održanom u Vrnjačkoj Banji, prevoznici u drumskom putničkom saobraćaju podržali su inicijativu, koju su pokrenuli prevoznici iz oblasti teretnog saobraćaja, da se za profesionalne vozače uvede posebna, specijalna viza, koja će im omogućiti duži boravak od trenutno dozvoljenog.

Direktor transportnog preduzeća „Unitrag“ Pižon iz Beograda Dušan Nikolić, član Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS, rekao je Tanjugu da srpski vozači sada mogu da borave u zemalja Šengena, kada se preračuna, samo 15 dana mesečno, što je za profesionalne vozače nedovoljno.

– Trebalo bi da im se omogući da rade kao i svi drugi radnici, 22 dana mesečno, što bi na polugodišnjem nivou iznosilo oko 130 dana –  naglašava on.

 

Da li će ta inicijativa da ‘zaživi’, sve zavisi od Evropske komisije, ali i od političke volje.