Promovisane nove smernice za transport živih životinja

U cilju podrške transportnoj industriji u poboljšanju dobrobiti životinja, Međunarodna Unija za drumski transport (IRU) se pridružila grupi od pet ključnih partnera u  pokretanju evropskog pristupa najboljoj praksi za prevoz živih životinja.

Hiljade životinja se dnevno transportuje u Evropi i šire, ali postoje značajne razlike u pravilima i praksama koje su trenutno na snazi između različitih zemalja članica EU. IRU Projekti uspešno su doprineli stvaranju praktičnih smernica za transport životinja koji su sada dostupne na veb stranici projekta.

Ishod trogodišnjeg rada, sa testiranjem u osam zemalja, su smernice koje pružaju Evropskoj komisiji pregled kritičnih aspekata dobrobiti životinja u čitavom logističkom lancu. Smernice i kontrolne liste se bave pitanjima kao što su utovar i istovar, hranjenje, zatim transport pod ekstremnim temperaturama.

Projekat EU vodič za transport životinja okupio je konzorcijum od 16 članova iz 10 zemalja, koji su aktivni u oblasti transporta stoke. IRU Projekti su bili deo ključnog tima, sa svojim doprinosom u unapređenju razumevanja iz perspektive transportnih operatora.

Monika Giannini, senior menadžer IRU projekata, je rekla da su veoma zadovoljni što su ključni partner u kreiranju ovih praktičnih smernica, koje poboljšavaju dobrobit životinja, uzimajući u obzir stavove transportne industrije.

– Projekat je privukao specijalističku ekspertizu, između ostalih, farmera, specijalizovanih prevoznika, trgovaca, boraca za prava  životinja i veterinara.

Ove smernice slede dugi rad IRU-a u vezi sa transportom životinja, naročito sa dokumentom o položaju objavljenom u 2010. godini koji se odnosi na potrebu harmonizacije između pravila koja se odnose na dobrobit životinja i ona koja se odnose na operacije u drumskom saobraćaju.