Kako unaprediti bezbednost u drumskom transportu?

IRU će 21. februara 2020. biti domaćin drugog Foruma za logistiku i inovacije u Londonu. Konferencija će biti jedinstvena prilika da transportni operateri, provajderi usluga i nacionalne saobraćajne asocijacije razmene znanja, da se povežu i upoznaju sa novim rešenjima na temu od najvećeg značaja za industriju – bezbednost.

Pored vodećih ličnosti u sektoru drumskog saobraćaja, prisutni će imati priliku da čuju uvodni govor direktora za strateška partnerstva u Girteka Logistics, Kristijana Kasa Mortensena. Girteka Logistics je litvanska logistička kompanija koja ima preko 6.000 kamiona i zapošljava više od 13.000 vozača.

IRU se susreo sa Kristijanom uoči LIF događaja kako bi malo porazgovarao o bezbednosti u drumskom saobraćaju.

IRU: Zdravo Kristijane, u februaru putuješ u London na naš Forum logistike i inovacija. Kojim informacijama sa foruma se raduje Girteka Logistics?

– Zahvalan sam na pozivu i zaista se radujem što ću se pridružiti svima u Londonu!
Na ovakvim događajima pre sve želim da upoznam druge ljude iz cele industrije, kao i da se upoznam sa najnovijim trendovima i razvojima.
Kao drugo, nadam se da ću moći da podelim neka sadašnja i budućna iskustva i izazove Girteka Logistics kompanije.
Girteka Logistics vidi dobru priliku za kontinuirani, održivi organski rast u našoj industriji. Naša vizija je da do kraja 2021. godineposedujemo i upravljamo flotom od 10.000 kamiona i prikolica, tako da se radujem da razgovaram o tome kako planiramo da postignemo taj rast, dok u isto vreme ostajemo fokusirani na bezbednost na putevima i inovacije.

IRU: Pomenuli ste bezbednost-temu ovogodišnjeg foruma. Kako Girteka Logistics upotrebljava inovacije za poboljšanje bezbednosti?

– Radimo na nizu inicijativa za poboljšanje bezbednosti naše flote, uključujući rad na našoj platformi e-transporta u godinama koje dolaze, o čemu ću detaljnije govoriti na forumu.
Mi takođe koristimo ono što tehnologija može da nam ponudi. Samo prošle godine smo uložili u visokotehnološki tablet za svaki kamion i upareni pametni telefon u rukama svakog pojedinog vozača. Sada imamo 6.000 visokotehnoloških kamiona u kojima možemo pružiti podršku vozaču na putu u realnom vremenu, gde god se on ili ona nalazili.
Pored toga, imamo novu flotu sa sistema kao što su automatsko kočenje u vanrednim situacijama, kontrola stabilnosti i upozorenje o napuštanju trake. Gledajući na duže staze, automatizacija će poboljšati bezbednost smanjenjem broja ljudskih grešaka i gužve na putevima.

IRU: Kakvu ulogu država može imati u povećanju bezbednosti vozača?

– Verujem da je naš prioritet broj jedan naš ključni resurs – više od 13.000 naših fantastičnih vozača.
Godinama smo ulagali u našu profesionalnu vozačku akademiju, kako bi osigurali bezbednost na putu. To nam je pomoglo da privučemo i zadržimo najbolje vozače u industriji.
Od vlade cenimo investicije u infrastrukturu, tj. dobar kvalitet puta, označavanje traka, putokaze i saobraćajnu signalizaciju. Sve ovo ima vitalni značaj u poboljšanju bezbednosti.

IRU: I na kraju, šta Girteka Logistika vidi kao glavne mogućnosti za inovacije u drumskom saobraćaju?

– Ovih dana ne možete uzeti da čitate novine a da ne pročitate nešto o automatizaciji. Očigledno će to biti revolucionarno kada budemo u stanju da u potpunosti iskoristimo tu opciju. Iako je potpuno usvajanje još uvek daleko, barem deo automatizacije je već na horizontu. Ovo će na mnogo načina poboljšati bezbednost, a mi smo željni da primenimo ove tehnologije u našem poslovanju.

Molimo Vas da kliknete ovde ako ste zainteresovani za Forum za logistiku i inovacije i kako bi bili u toku sa događajem.