Prvo oduzimanje KAMIONA u Srbiji po novom zakonu: evo koja još ovlašćenja policija ima

Iako je novi Zakon o bezbednosti saobraćaja još krajem 2023. doneo mogućnost da vam policija u Srbiji zbog određenih prekršaja privremeno oduzme i vozilo, takava situacija praksi je postala moguća tek pre nekoliko dana, nakon što je stupio na snagu i novi Pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima.

Upravo je jedan vozač kamiona osetio to „na svojoj koži“. Naime, pripadnici MUP-a u Zrenjaninu zaustavili su početkom sedmice muškarca koji je vozio kamion bez vozačke dozvole koja mu je u ranijem periodu oduzeta, za vreme trajanja zabrane upravljanja vozilom i sa 0,93 promila alkohola u organizmu.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju policije, utvrđeno je da mu je vozačka dozvola ranije oduzeta zbog kaznenih poena, kao i da ga je u poslednje dve godine Prekršajni sud dva puta pravnosnažno osudio zbog težih prekršaja.

Policija je pedesettrogodišnjaku oduzela kamion u skladu sa novom merom iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u kojoj se vozilo privremeno oduzima od učinioca koji je u prethodne dve godine pravnosnažno osuđen za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja. Vozaču je određeno zadržavanje i on je sproveden u Prekršajni sud u Zrenjaninu, navodi se u saopštenju.

Mada je uvođenje mogućnosti privremenog oduzimanja vozila u Srbiji od samog starta izazvalo veliko interesovanje javnosti, eksperti za bezbednost saobraćaja još od usvajanja novog zakona poručivali su da je takva mera predviđena samo u određenim, ozbiljnim situacijama. I sam MUP, kako bi približio ovu tematiku, nedavno je na svom Instagram nalogu objavio dvadesetak razloga za privremeno oduzimanje vozila, pa pogledajte:

Inače, novi pravilnik koji je stupio na snagu 23. februara bliže je definisao i korišćenje kamere kao sastavnog dela uniforme, ali i jednu mogućnost kojoj su se vozači obradovali: opciju da vam policija, umeto kazne, izda samo upozorenje.

Takođe, kao i u dosadašnjem rešenju, i u novom pravilniku definisan je veliki broj stavki značajnih za teretnih transport, poput izdavanja potvrde o kontroli koja je trajala duže od 30 minuta itd. Kompletan dokument možete pogledati OVDE. 

Foto: Pexels, ilustracija