Reforma rada vozača u EU – Savet Evrope usvojio paket za mobilnost uprkos žalbama

Savet Evrope usvojio je 7. aprila veliku reformu sektora drumskog saobraćaja u EU, poznatu kao paket za mobilnost (mobility package).

Odluka je doneta uprkos žalbama nekoliko zemalja i pozivima da se obustave reforme, kako bi se pomoglo prevoznicima ugroženim pandemijom korona virusa.

– Cilj novih pravila je da se osigura ravnoteža između poboljšanih socijalnih i radnih uslova za vozače i slobode vršenja prekograničnih usluga, a doprineće i bezbednosti na putevima – navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Prema novim pravilima, kamioni će morati da se vrate u zemlju iz koje dolaze svakih osam sedmica, a vozači će imati pravo da se vrate kući svake četiri sedmice. Osim toga, vozači će morati da odmaraju izvan kamiona, a troškove smeštaja će snositi poslodavci.

Ministri saobraćaja Bugarske, Mađarske, Litvanije, Poljske, Kipra, Letonije, Malte i Rumunije u nedavno objavljenom apelu za zaustavljanje reforme drumskog saobraćaja, naveli su da će dodatni troškovi, zajedno sa poteškoćama koje je prouzrokovala pandemija covid-19, dovesti deo prevoznika do kraha.

Sada je potrebno da paket za mobilnost odobri Evropski parlament, a tek nakon toga sledi objavljivanje u službenom listu EU.

Pravila o odmaranju stupiće na snagu 20 dana nakon objavljivanja novog propisa, a pravila o povratku kamiona u matične zemlje biće uvedena 18 meseci nakon stupanja na snagu.

Zvanično saopštenje Saveta Evrope, kao i kompletne nove propise možete pogledati na consilium.europa.eu.